Til hovedinnhold
NyhetKOMMENTAR:

– iPhone 4S skuffer

Det blir som å bite i et eple med surt skall – du spiser det likevel.

Det er godt over et år siden sist, men nå har en ny iPhone sett dagens lys. At nykommeren ikke skulle få en stilfull make-over kom derimot overraskende på oss, nettopp fordi Apple drøyde helt til høsten med å lansere den.

Som forventet får iPhone 4S den samme A5-chipen som sitter i iPad 2, noe som sammen med tokjerneprosessoren vil gjøre mobilen lynkjapp. Kameraet skal være kraftig forbedret. Det nye operativsystemet iOS 5 byr på flere spennende muligheter, deriblant den talestyrte assistent-tjenesten Siri og skytjenesten iCloud. Alt dette er vel og bra, og vi er nysgjerrig på å prøve det ut selv.

På den andre siden hadde vi håpet på en litt større skjerm - i alle fall 3,7 tommer. Vi har sett hvor bra det fungerer på andre mobiler, og tror Apple kunne fått det til minst like bra på en iPhone. Spesielt med tanke på at iPhone 4S er godt egnet for spill, kunne skjermen vært hakket større.

En litt slankere form eller i alle fall en design som skiller seg mye mer ut fra forgjengeren ville også vært på sin plass. Noe á la iPhone 5-konseptet som ble vist frem av det tyske nettstedet Giga.de før helgen. Når du smeller en iPhone 4S på bordet vil mange tro du har en 16 måneder gammel mobil - og det oppleves som en evighet for de litt forfengelige mobilentusiastene.

Les også: Apple har lansert iPhone 4S

Om dette har noe å si for den ihuga iPhone-fansen er heller tvilsomt. Det blir som å bite i et eple med surt skall – du spiser det likevel.

Giga.de var 98% sikker på at iPhone 5 ville se slik ut. Kanskje får de rett om et halvt års tid?

Ny iPhone i mars?

Vi tror det kan være duket for enda en iPhone allerede våren 2012. Årsaken til det er at Apple har hatt for vane å lansere en ny iPhone på sommeren, men i år kom den i stedet i oktober. Også iPad-lanseringene har kommet urytmisk, noe som betyr at Apple ikke er like forutsigbare som før når det gjelder lanseringsdatoer.

Med tanke på alle ryktene som har svirret den siste tiden - noen mer troverdige enn andre - kan det virke som om det er noe i gjære. For eksempel kan det være mer aktuelt med NFC-støtte og LTE/4G om noen måneder, noe Apple ikke bør henge alt for langt etter på. 3D kan også være noe Apple vurderer, selv om det er mindre sannsynlig enn de to andre teknologiene. Flere av konkurrentene har allerede dette i noen av sine modeller.

I tillegg har det dukket opp mange deksler til "iPhone 5" som passer en mobil med en litt større skjerm. Slike deksler lages av tredjepartsleverandører, og mange av dem baserer seg nok hovedsaklig på rykter. Likevel tror vi det kan ligge noe sannhet i disse ryktene, bare at det gjelder den neste Apple-telefonen som kommer i stedet for iPhone 4S.

Hvem bør kjøpe iPhone 4S?

Apple iPhone 4S er ingen banebrytende telefon. På mange måter har den bare hentet inn det tapte og stiller dermed jevnere med telefoner fra produsenter som Samsung, LG og HTC. Men du kan fremdeles få telefoner med både større skjerm, LTE, NFC, HDMI-tilkobling, samt 3D-kamera- og skjerm, for å nevne noe. Det er uansett ingen tvil om at iPhone 4S er en bedre mobil enn iPhone 4, men de største forskjellene finner du altså under panseret.

Men vil iPhone 4S selge bra, til tross for skuffelsen? Vi tror det. Apple har klart kunststykket å skaffe seg "fans", litt på samme måte som rockeband og fotballag. Å bytte til noe annet enn iPhone er for mange helt uaktuelt, og disse vil like entusiastisk som tidligere år stille seg i kø for å få kloa i den nye Apple-mobilen.

På den annen side tror vi at nokså mange fortsatt er godt fornøyd med sin iPhone 4. Oppgraderer du til iOS 5 vil du få de fleste spenennde nye funksjonene – blant annet iCloud, nytt varslingssystem, WiFi-synkronisering og iMessage – uten at det koster deg én krone.

iPhone vil fortsette å være en snakkis - enten du liker det eller ikke - og iPhone 4S er kanskje et offer for de enorme forventningene som har kommet i forkant. Likevel satt vi igjen etter lanseringen som et stort spørsmålstegn.Var dette alt?

Les også: Nå kan du styre nesten alt i iPhone med stemmen

annonse