Voldteksmenn kan felles av bSafe
Her er ditt vern mot vold.
De mange overfallsvoldtektene som har rammet Oslo de siste månedene har gjort det uhyggelig for unge kvinner å ferdes i gatene på kveldstid, spesielt hvis de går alene. Høstmørket, samt dårlig opplyste gangveier og parkområder, hjelper ikke på.
Slik situasjonen er nå frarådes kvinner å gå alene hjem fra byen. Hvis man likevel er nødt til det, kan det virke betryggende å ha lastet ned voldsalarm-appen bSafe på mobilen.
Les også: Gratis trygghets-app fra Bipper
Sender GPS-koordinater på SMS
Som det har blitt heftig diskutert i landets nyhetsmedier de siste dagene, finnes det ingen enkel løsning på dette samfunnsproblemet. Flere politimenn og flere natteravner settes inn, samtidig som Oslos kvinner har stått i kø for å lære selvforsvar. Et annet sikkerhetstiltak kan være å laste ned en app på mobilen som lar noen du stoler på få vite hvor du er.
Dette kan du fra før med apper som Google Latitude eller iPhone-appen Find My Friends. Norske Bipper har imidlertid utviklet en app som er spesielt beregnet på kvinner som føler seg utrygge, kalt bSafe.
Me bSafe velger du dine egne beskyttere ("Guardians"), som ringes opp og får SMS dersom du trykker inn en SOS-knapp. På SMS får de du har valgt som beskyttere link til et kart som viser hvor du befinner deg, og hvor langt unna du er. Dersom du deaktiverer SOS-alarmen får beskytteren beskjed om at den er skrudd av, og at du nå sannsynligvis er utenfor fare.
"Fake call"
En annen funksjon er såkalt "Fake call" - altså at ringelyden på telefonen din aktiveres selv om ingen ringer. Da kan du late som om du snakker med noen, og det vil kanskje redusere risikoen for at en voldtektsmann går til angrep.
To funksjoner til skal etter hvert gjøres tilgjengelig i en betalingsversjon. Dette er "Alert mode" og "Timer mode". Den første sender en beskjed til dine beskyttere om at du er på vei inn i et område der du føler deg uttrygg - for eksempel gjennom en park. Her kan beskytteren, dersom du ønsker det, følge bevegelsene dine på kartet hele veien.
Med "Timer mode" kan du sette et tidspunkt for når du regner med å være hjemme, og dersom du ikke når hjem i tide, vil beskytteren få beskjed om det. Her spores alle dine bevegelser, slik at beskytteren ser hvor du har gått på et kart som inkluderes i varselmeldingen.
I den kommende premium-versjonen av bSafe vil du kunne ringe inntil fem beskyttere, i stedet for én, når du trykker inn SOS-knappen.
Ikke en løsning på problemet, men...
Det er naivt å tro at en enkel mobil-app på egenhånd skal være i stand til å forhindre overfallsvoldtekter. Likevel kan bSafe - eller andre lignende apper - gi norske kvinner en ekstra tygghet når de ferdes ute på kveldstid.
Først og fremst gjelder det å få varslet noen man kjenner om at man er i fare, slik at de kan gripe inn selv eller ringe politi eller andre som befinner seg i nærheten. bSafe gjør dette på en ansvarlig måte, med hyppige SMS-oppdateringer og ikke minst GPS-plassering på kartet. Med tanke på å få tatt gjerningspersonen i etterkant av et overfall, kan både telefonsamtalen, tidspunktet og GPS-koordinatene være viktig for politiet.
På sikt kan det kanskje være aktuelt å koble tjenesten opp mot et sentralt nødnummer som overvåkes av politiet eller natteravnene, men noe slikt kan også skape falsk trygghet fordi det ikke er kapasitet til å rykke ut på alle slike meldinger.
Gratis i Android Market og Apple App Store
Bipper-appen bSafe finner du både i Android Market og i Apple App Store, og den kan lastes ned helt gratis. Det du bør passe på når du starter appen for første gang er at du forstår hvordan du velger "Guardians". Et oransje telefon- eller SMS-ikon betyr at kontakten du har valgt er aktiv.
De siste du har pratet med merkes automatisk som SMS-beskyttere, og det kan være litt uheldig dersom det kanskje er snakk om folk du nylig har snakket med i jobbsammenheng eller lignende. Oransje betyr at kontakten er aktiv, altså.
Last ned bSafe gratis til en Android-mobil
Last ned bSafe gratis til iPhone