Til hovedinnhold

Derfor blir folk internett-troll

Forsker har undersøkt fenomenet "troll" og "hatere" på internett.

Du har helt sikkert sett dem på utallige sosiale medier og diskusjonsfora. De såkalte "trollene", "haterne" og de kroniske klagerne er et hyppig fenomen på internett, men hva ligger egentlig bak oppførselen?

Stressmedisin og maktutøvelse

Psykologiprofessor David Solly ved University of the Rockies i USA forsøker nå å besvare dette spørsmålet. Ifølge ham er klaging en måte å få utløp for spenninger og sinne på, noe som frigir kjemikalier i hjernen som motarbeider stress og får personen til å føle seg fysisk bedre.

Ved å bruke internett når man ut til mange mennesker samtidig, noe som gir en følelse av makt og kontroll over situasjonen. I tillegg er man anonym og beskyttet slik at det blir enklere å uttrykke aggresjon seg enn om man skulle konfrontere folk ansikt til ansikt.

Den hardeste kritikken på sosiale medier er gjerne kunders kritikk og klaging mot bedrifter, og Solly mener bedrifter gjør klokt i å svare kundene på samme arena. Det vil gi kundene en følelse av makt og av å bli hørt og verdsatt, noe som kan gjenopprette kundenes tillit og lojalitet.

Det kan imidlertid finnes dypere psykologiske årsaker til kronisk klaging og kjefting på internett, slik som for eksempel manglende identitetsfølelse.

Er du enig i professor David Sollys konklusjoner?

(Kilde: University of the Rockies, via PC World)

Les også
Bedre nett gir bedre økonomi
Les også
Thunderbird blir enklere å bruke
Les også
Mozilla slanker nettadressen
Les også
Enklere og raskere nettlagring
Les også
Afghanistans internett lages av søppel
Mer om
annonse