Tek.no

Nyhet – Dette er en idiotisk skatteøkning

Frykter økt ulovlig nedlasting

FPU går helt imot E-moms på alle områder.

6 Juli 2011 16:30

1. juli tredde den såkalte "E-moms-loven" i kraft. Dette er avgiftsbelegging av elektroniske tjenester fra utlandet, og innebærer at du nå må betale norsk moms på produkter slik som Spotify, spill fra Steam og e-bøker kjøpt via leverandører som Amazon.com.

Disse tjenestene er rammet:
Se hva E-momsen betyr for deg

Det tok bare snaut 9 måneder før forslaget ble kjent til loven var iverksatt. I ettertid har debatten rast mellom motstandere og tilhengere av loven.

Fremskrittspartiets Ungdom (FPU) går nå sterkt ut mot innføringen av e-moms.

– Det virker som om noen ikke har tenkt over den reelle konsekvensen av dette, sier Ove A. Vanebo, formann i FPU, til Hardware.no.

Ikke alt har blitt dyrere – foreløpig

De utenlandske leverandørene av de digitale produktene eller tjenestene du kjøper skal nå betale 25 prosent av kjøpssummen i mervertiavgift (MVA) til Norge, via VOES Norway. Det betyr at flere utenlandske tjenester i verste fall nå kan bli 25 prosent dyrere, men foreløpig er det få selskaper som har justert opp prisene sine.

Du som forbruker skal ikke merke noe til denne ordningen utover dette, det er butikken du kjøper produkter eller tjenester fra som må behandle og betale E-momsen.

– Det virker som man tar det som en selvfølge at selskapene registrerer seg selv. Det er ganske naivt, sier Vanebo

Han påpeker videre at det er veldig lett å komme seg unna denne ordningen, selv minimale datakunnskaper er nok til å lure en nettbutikk til å tro du kommer fra et annet land enn Norge.

Se Skatteetatens og Finansdepartementets tilsvar »

– Lite gjennomtenkt

Hardware.no har undersøkt prisene hos flere utenlanske tjenester de siste dagene. Spotify holder abonnementsprisene deres på henholdsvis 49 og 99 kroner, og vi har ikke registrert noen betydelige endringer i spillportalen Steam eller Good Old Games. Amazon har imidertid økt prisene for norske kunder på flere produkter.

Avgiften skal, i følge Finansdepartementet, føre til like konkurransevilkår for norske og utenlandske selskaper.

Det er Vanebo helt uenig i.

– Forslaget virker lite gjennomtenkt. Det gir ikke den likebehandlingen Regjeringen søker, sier Vanebo

E-bøker kommer dårlig ut

Elektroniske utgaver av papirbøkene for både lese- og nettbrett skaper den største tvisten. Tradisjonelle bøker er avgiftsfrie her i Norge, men den digitale versjonen defineres nå som en tjeneste og du må derfor betale 25 % MVA.

– Dette er generelt en merkelig situasjon. Regjeringen har tidligere alltid vært opptatt av å støtte kulturprosjekter, sier Vanebo

– En konsekvens her er at det det skal bli like billig å kjøpe en fysisk bok i butikk som digitalt. Det er miljøfiendtlig i den forstand at papirbøker må produseres og fraktes, det er langt flere ledd.

– Avgiften er en brekkstang

FPU går helt imot E-moms på alle områder. De ser på det som bedre at folk handler elektroniske produkter, fremfor å gå i butikken for å handle den fysiske CD-en eller DVD-en.

– Avgiften er en brekkstang for å innføre videre avgifter på tradisjonelle bøker, sier Vanebo.

– Norske politikere må innse at vi har kommet til et punkt med nok skatter. Dette er et helt idiotisk forsøk på å innføre mer.

Den neste måneden avgjør

Vanebo mener også at loven kan være en gave til nettpiratene.

– Vi frykter hvilke konsekvenser dette får for ulovlig nedlasting. Blir noe 25 prosent dyrere, er det helt klart mer attraktivt å laste ned varene gratis fra de mange stedene på nettet man kan gjøre dette, påpeker Vanebo.

Er dere redd for at utenlandske nettbutikker vil unngå å selge produkter til norske kunder? Vi tenker spesielt på de små aktørene, som nå må begynne å behandle norske kunder på en særegen måte?

– Det er klart at om det blir mye papirarbeid vil de vurdere å droppe Norge.

– Jeg er veldig spent på å se hva som skjer den neste månedene. Det forslaget her kom tross alt ganske brått for mange avslutter Vanebo.

Skatteetaten og Finansdepartementet har ikke hatt kapasitet til å besvare Hardwares henvendelser i tide til publisering, men ønsker å kommentere Vanebos uttalelser i løpet av de neste dagene.

Oppdatert:
Se Skatteetatens og Finansdepartementets tilsvar »

Se hva E-momsen betyr for deg

Les også
Vi handler mest på nett i Norden
Les også
Dette betyr den nye e-moms-loven
Les også
Spar tusenvis på ny Mac
Les også
Misfornøyde kunder blir sensurert på nett
Les også
Ebøker er populært
Les også
Netthandlere mest fornøyde
annonse

Les også