20.000 vil protestere mot Erna

På bare to dager har stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) klart å få med seg 20.000 personer på protestaksjonen mot datalagringsdirektivet (DLD) som han har startet på Facebook.

Nettavisen omtalte aksjonen tirsdag, som han har kalt «Erna Hour», der han oppfordrer folk til å slå av mobilen og pc-en når det omstridte direktivet skal vedtas i Stortinget mandag.

«Vis at du vil ha frihet»
Reaksjonene har vært mange etter at Høyre og Arbeiderpartiet ble enige om å innføre datalagringsdirektivet, med en lagringstid for all datagrafikk på seks måneder.

«Bli med på arrangementet ERNA HOUR på Facebook i protest mot #dld 4. april kl. 17-18. Slå av mobil og pc i en time», skrev Pollestad på sin Twitter-profil tirsdag.

Les også: Oppfordrer til «Erna Hour»

- Det har to formål. Det var en litt morsom idé, og så er det for å synliggjøre en litt mer alvorlig side av hva datalagringsdirektivet innebærer, særlig når man får ny teknologi og nye telefoner som kommuniserer jevnlig med nettet der en får en fortløpende oppdatering om hvor folk befinner seg, sa Sp-politikeren til Nettavisen.

«Å tro man skaper trygghet ved å ta fra folk friheten er feil. Vis at du vil ha frihet og delta på Erna Hour», står det på Facebook-gruppen.

- Jeg er uenig med dem
- Hva synes du om «Erna Hour», Erna?

- Jeg synes det er helt greit at politikere og andre engasjerer seg mot et vedtak de er uenige i, men vi er altså uenige med dem, og jeg er uenig med dem, sier Solberg til Nettavisen.

Solberg karakteriserer samtidig aksjonen som «helt irrelevant i forhold til hensikten».

- Men det er sikkert mange som trenger en time fri fra både nettet og telefonen, så jeg ønsker dem en hyggelig time og håper de får brukt timen på en god og fornuftig måte for det norske samfunnet, sier Høyre-lederen, som samtidig kommer med et par gode forslag til hva aksjonistene kan bruke timen til:

- De kan kanskje snakke ordentlig med noen, eller kanskje benytte anledningen til å besøke noen de ikke har besøkt på en stund, sier Solberg.

Torsdag ettermiddag hadde over 20.000 personer sluttet seg til protestaksjonen «Erna Hour» på Facebook.

- Fått til mer enn Pollestad
Solberg forklarer hvorfor hun synes det er så viktig at datalagringsdirektivet innføres.

- For meg er det viktig at politiet, på veldig strenge vilkår, får virkemidler til å bekjempe grov kriminalitet, sier hun.

Hun slår samtidig tilbake mot Sps Geir Pollestad, som står bak Facebook-aksjonen.

- Det interessante er jo at Geir Pollestad har oppnådd mindre på personvern med denne regjeringen enn det jeg har gjort, og det bør være et tankekors for Pollestad, sier Solberg.

Solberg mener de har styrket personvernet betydelig gjennom avtalen Høyre har fått til med Arbeiderpartiet.

- Jeg synes at det er veldig bra, og synes at Geir Pollestad kanskje bør glede seg over at vi i stor grad har fått til en styrking av personvernet på mange viktige områder, sier hun.

- Status quo er ikke greit
Høyre-lederen viser til det grunnleggende prinsippet i avtalen om at det i alle store registre skal føres logg over hvem som er inne og ser - og at alle har rett til innsyn.

- Det mener vi vil bidra til en innstramming i forhold til hvem som har mulighet til å gå inn og se, i tillegg til at du har mulighet til innsyn. Nå har vi fått det prinsippet gjennom, og det tror jeg er kjempeviktig for personvernet i årene fremover, sier Solberg til Nettavisen.

I tillegg påpeker hun at det skal være lukket lagring, samt at det blir veldig strenge betingelser for hvordan man skal kunne gå inn å se på dataene.

- Vi mener vi har fått til et enda bedre personvern for sikring av de dataene som allerede er samlet inn. Så alle som mener status quo er greit, stiller jeg meg undrende til. Det er ikke greit, sier Solberg.

Hun mener Pollestad har lite respekt for politiets behov.

- Jeg synes det er spesielt hvor lite respekt det virker som han har i forhold til det budskapet som kommer fra dem som daglig jobber med kriminalitet, at dette er noe de trenger for å hindre terror og følge med på og avdekke ekstremistiske miljøer, sier han.

Les også: Høyre og Ap enige om DLD

- Jeg slår ikke av telefonen
- Hva tenker du om at så mange som 20.000 har sagt at de vil protestere mot deg?

- Jeg registrerer at også mange kommenterer at det er veldig tåpelig. Men det er store følelser knyttet til dette, og det er mye misinformasjon. Mange sier det er overvåking, men dette er passiv lagring av data som bare kan hentes ut etter en domstolsbegjæring fra politiet, sier hun.

Hun avviser at det er snakk om overvåking.

- Det er ingen som skal følge med på mailen din. Blir du ikke etterforsket med en høy strafferamme, berøres du jo i liten grad av dette. Så jeg synes det er mye fryktspredning, sier Solberg.

- Pollestad oppfordrer også deg til å slå av telefonen under DLD-debatten i Stortinget mandag. Vil du gjøre det?

- Jeg har aldri telefonen av når jeg sitter i wstortingssalen jeg, for da må du ha mulighet til å få beskjeder inn. Men jeg har ofte telefonen av ellers, sier Solberg.

Les også
Gruppesaksøker Google for overvåking
Les også
Arbeiderpartiets nettsider under angrep
Les også
Datalagringsdirektivet:
Les også
Datalagringsdirektivet er vedtatt
Les også
Datalagringsdirektivet er vedtatt
Les også
Til kamp mot Datalagringsdirektivet
Les også
Oppfordrer til «Erna Hour»
Les også
Høyre og Ap enige om datalagringsdirektivet
annonse