Tek.no

Nyhet

Følgefokus til speilrefleks

Følgefokus påmontert et speilreflekskamera
12 Aug 2010 09:26

Filmer du med speilrefleks? Da har du sikkert opplevd å ha problemer med å fokusere riktig.

Autofokus på et speilreflekskamera fungerer dårlig fordi speilet må vippes opp når man skal filme. Uten speil er kameraets autofokus avhengig av å bruke bildebrikken til kontrastbasert fokus, noe som er vesentlig tregere enn vanlig autofokus når man tar bilder.

Les også: Mektig imponert av EOS 550D

Den kontrastbaserte autofokusen bruker såpass lang tid at kameraet i de aller fleste situasjoner ikke vil rekke å fokusere riktig hvis motivet eller fotografen er i bevegelse, og vil derfor konstant jage etter å finne fokus.

Derfor velger de fleste som filmer med speilrefleks å styre fokusen manuelt, ved å vippe bryteren på objektivet fra auto til manuell, og deretter styre fokuseringen med fokusringen på objektivet.

Les også: Å filme med speilrefleks

Det tyske selskapet Intuitfocus ønsker å bedre denne typen manuell fokusering, og har laget en følgefokus man kan bruke til å styre fokuseringen.

Beltedrevet autofokus

Følgefokusen fungerer slik at et belte er koblet til fokusringen på objektivet og blir drevet av en motor for mest mulig sømløs fokusering.

På denne måten kan fotografen selv styre fokuseringen, ettersom følgefokusen enkelt kan styres med én hånd.

Med i esken følger det med fire belter, slik at man kan bruke objektiver fra 14mm og opp til 600mm. Intuitfocus HF-IF1 blir tilgjenglig i USA i løpet av september, men direkte billig blir den ikke. Med en amerikansk pris på 3900 dollar eller omtrent 24 000 norske kroner bør man kanskje tenke seg nøye om før man går for denne løsningen.

Les også: Første norske filmet med speilrefleks

Les også
Filming i HD med eldre Canon-speilreflekser
Les også
Canon EOS 550D
Les også
Sesongavslutningen av House filmet med speilrefleks
annonse

Les også