Nyhet

Han ble så lei av naboens drone at han skjøt den ned

Ulovlig, mener den amerikanske domstolen.

Det råder for tiden stor forvirring rundt de juridiske forholdene ved droneflyvning, både i Norge og i det store utland. Det fikk en amerikansk mann ifølge Cnet nylig erfare, da han ble dømt skyldig i en rettssak der han var tiltalt for å ha skutt ned en annen drone.

Mannen, ved navn Russel Percenti, fikk i oktober 2014 etter sigende øye på en drone som fløy i nærheten av huset hans – og bestemte seg derfor for å skyte den ned. En dårlig avgjørelse, skulle det vise seg.

Dronen tilhørte nemlig naboen hans, som etter sigende var ute og fløy for å hjelpe til med å ta bilder av en venns hus som var under ombygging. Nedskytingen falt ikke i god jord hos droneeieren, som anmeldte det hele og – som du sikker har skjønt – vant i rettssalen.

Dermed blir Percenti etter alle solemerker dømt for kriminell oppførsel og betinget fengsel for dronenedskytingen.

En stor, stor gråsone

Det utvikles blant annet ammunisjon rettet mot nedskyting av droner. Om mannen i saken brukte slik ammunisjon er uvisst.

Dette er neppe den siste saken av sitt slag som vil nå nyhetsforsidene. Droner i seg selv er et relativt nytt fenomen, og det er faktisk ikke mer enn litt over én måned siden vi fikk på plass et eget droneregelverk her til lands. Også USA fikk på plass et lignende regelverk rett før nyttår.

Selv om begge lovverkene er langt mer omfattende enn det som har vært før – noe som ikke skal så mye til – så er det fortsatt mange hull i reglene. Ett slikt hull er altså hvor grensen for hva som kan anses som gyldig grunn til å skyte ned en annens drone går – og om det i det hele tatt skal være lov for privatpersoner.

Flere selskaper ser imidlertid ut til å være optimistiske på vegne av de som føler at deres private sfære blir invadert, og det utvikles i skrivende stund flere våpen rettet spesifikt mot nedskyting av droner.

Hva mener du? Ville du skutt ned en drone hvis den fløy rundt huset ditt? Kommenter gjerne under!

Droner har hatt kontakt med lovens lange arm før også:
Med denne dronen greide de nesten å fly pornografi inn i fengselet »

(Kilde: Cnet)

Les også
Endelig har luftfartstilsynet kokt ned dronereglene til fem enkle punkter
annonse