Nyhet

Zotac slipper to utgaver av GTX 1060 for minimaskiner

Du kan få fet grafikk selv om du sliter med plassen.

Før i tiden var heftig grafikk forbeholdt store PC-er med god plass. Den tiden er forbi, og for noen dager siden viste Gigabyte frem en utgave av Nvidias GeForce GTX 1070 for små-PC-er. Nå er det Zotac som er på saken med to ulike GeForce GTX 1060-modeller for maskiner med liten plass i kabinettet.

Vi snakker likevel om ganske dugelige mengder ytelse her. GeForce GTX 1060 yter på linje med Nvidias GTX 980, noe som betyr solide mengder ytelse både til vanlig spilling og til VR-bruk.

De to variantene Zotac nå har lansert har fått navnene Zotac GeForce GTX 1060 Mini og Geforce GTX 1060 AMP. Mini er den vanlige utgaven, mens AMP er overklokket fra fabrikk for å gi litt ekstra futt. Priser eller salgsstart for kortene er foreløpig ikke klare.

Selv om kortene er små i forhold til de vanlige variantene, må du likevel ha litt plass til rådighet. Begge de to kortene dekker to kortbrønner bak i kabinettet. Målene er ellers omtrentlig tilpasset Mini-ITX-standarden, der hovedkortene er 17 x 17 centimeter i kvadrat. Den vanlige varianten av Zotacs to småkort er nemlig 17,4 centimeter lang, men har du mer ledig plass kan du gå for AMP-versjonen som er 21 centimeter lang.

Skal være stillegående

Ser vi til de kraftigste kortene med Nvidias nye Pascal-arkitektur har GTX 1080-kortene en lengde på et sted rundt 26 til 30 centimeter, mens Nvidia oppgir referansestørrelse for GTX 1060 til 25 centimeter.

En enkel vifte og kjøleribbe i aluminium skal holde GTX 1060 Mini kjølig uten at lydnivået blir for høyt. En lengde på bare drøye 17 centimeter gjør at det passer inn der mange andre kort ikke får plass.

Det enkleste av de to Zotac-kortene har en 90 mm stor vifte som sammen med en kraftig kjøler skal være nok til å holde støynivået nede. For det litt heftigere AMP-kortet er det montert to slike vifter. Zotac lover at sistnevnte kort skal være tilnærmet lydløst på grunn av effektive vifter og automatikk som skrur av viftene ved lav belastning.

Akkurat hva kortene vil koste når de havner i butikk er foreløpig ukjent, men ordinære GTX 1060-utgaver er ventet å ligge på rundt 3000 kroner. Forventet salgsstart for kort basert på GTX 1060-løsningen er 19. juli, men akkurat når disse to kompakte rakkerne dukker opp er foreløpig ukjent.

Vil du ha to kompakte og kraftige skjermkort i tandem må du se til storebror, ettersom GTX 1060 ikke vil støtte sammenkobling over SLI i det hele tatt. Da er Zotac eller Gigabytes kompakte GTX 1070-versjoner naturlige kort å se litt nærmere på.

Vil du vite mer om Nvidias nye GTX 1060-kort finner du det i vår lanseringssak. Lysten på et kort fra AMD i stedet? Radeon RX 480 skal være i samme nabolag ytelsesmessig.

(Kilder: Zotac, Tomshardware.com)

Les også
Nvidias GTX 1060 er lansert
Les også
Radeon RX 480-kortene kan være enda bedre kjøp enn antatt
Les også
Gigabyte har laget en GTX 1070 for mini-maskiner
Les også
Nå er grafikkortet som skal demokratisere VR her
Les også
Her er GTX 1080-kortene – og prisene
Les også
Nvidia GeForce GTX 1080 «Founders Edition»: Heis flagget for 60 FPS i 4K!
annonse