Til hovedinnhold

Slik blir Intels nye Haswell-prosessor

Alt skal inn på én chip.

Det er enda 5 til 6 måneder til Ivy Bridge ankommer markedet. Likevel har Intel nylig kommet med detaljert informasjon om den kommende Haswell-kjernen, som ruller ut på markedet i 2013. I tillegg til ny prosessorarkitektur kommer det også en ny sokkel for den fremtidige Ivy Bridge arvtageren, kalt LGA1150 for skrivebord PC-er og en notebook-sokkel i form av rPGA947 eller BGA1364.

Ny arkitektur

Haswell er basert på 22 nm-arkitektur og er arvtageren til Ivy Bridge, som kommer neste år. Foruten ny kjerne og økt ytelse har Intel integrert nye funksjonaliteter for den mobile plattformen, inkludert LMP, konfigurerbar TDP og forbedret S0ix. Grafikkløsningen i Haswell er basert på Intels nye level-3 grafikkløsning; GT3. Noe underlig er det at det er kun de mobile enhetene som får denne teknologien, noe som kan tyde på at Intel hinter til at man burde kjøpe dedikert skjermkort om man er en desktop bruker.

Det blir ingen økning i antall kjerner for Haswell-baserte prosessorer, noe som betyr at maks antall kjerner er fire. Av strømforbruk kan vi notere oss omtrent 37 W, 47 W og 57 W, en økning på 2 W fra Ivy Bridges 37 W, 47 W og 55 W for mobile enheter. Selv om dette er et skritt i feil retning tror vi dette skyldes Intels nye GT3-grafikkløsning, som er noe kraftigere en GT2. For desktop enheter kan vi notere oss 35 W, 45 W, 65 W og 95 W strømforbruk og 15 W for Ultrabooks.

Nytt brikkesett

Med ny prosessorarkitektur følger også brikkesett. Lynx Point, som det heter, skal ha flest mulige funksjoner innebygget, noe som kan føre til at hovedkortprodusentene kan få en kjedelig oppgave med å legge på ekstra funksjoner selv, da funksjonene allerede eksistere i brikkesettet eller i CPU-en. Rykter skal også ha det til at Lynx Point skal ha integrert støtte for Thunderbolt-teknologien. Om disse ryktene stemmer kan bare tiden vise.

Intel vil også fullføre sitt trefasers ultrabook-design. Dette innebærer at de flytter alt, inkludert chipsettet, inn på èn chip. Intel har kalt dette 1-chip platformen, og er det Intel mener er det perfekte designet for Ultrabooks. Intel fortsetter også 2-chip designet for desktoper og andre mobile enheter, slik som vi ser i dagens Sandy Bridge.

(Kilde:VR-zone)

annonse