Til hovedinnhold

Crucial øker ytelsen og kutter SSD-prisen drastisk

m4 har fått en arvtager, på nesten en terabyte.

Under den pågående CES-messen har Crucial nå sluppet en ny SSD, som ta over for dagens populære m4-modell. Den heter M500, og kommer i de fleste former og kapasiteter, med langt bedre ytelse og potensielt langt lavere pris.

Ny kontroller, nytt minne

Crucials nye SSD.Foto: Crucial

På den tekniske siden har Crucial gjort to store grep. Først av alt har de byttet kontrolleren, i M500 sitter det nå en 9187-modell fra Marvell. Samtidig er minnet oppgradert, til MLC-brikker fra Micron som er produsert med 20 nanometer-teknikken.

20 nanometer er mindre enn dagens 25 nanometer-brikker, som i teorien legger opp til en lavere produksjonskostnad. Samtidig holder man ytelsen på plass, men det er spekulert i at det vil påvirke levetiden.

Disse er koblet sammen, og snakker med maskinen din, via en firmware som Micron selv har utviklet. Maskinvarekryptering av AES 256 bit-typen er også inkludert, samt en rekke kondensatorer som skal sikre at all data blir skrevet til lagringsmediet om strømmen går.

I tillegg blir modellen tilgjengelig i de fleste relevante formfaktorer. Det inkluderer den tradisjonelle 2,5-tommers versjonen, som i alle kapasiteter er 7 mm tykk, slik at den smetter inn i alle maskiner som støtter formatet. En liten plassramme som øker høyden til 9,5 millimeter, er også inkludert.

Men det stopper ikke der, M500 blir også å få i miniformatene mSATA og M.2 for små og tynne bærbare PC-er.

Høyere ytelse

M500 blir tilgjengelig i kapasiteter på 120 GB, 240 GB, 480 GB og en ekstra stor modell på 960 GB. Skriveytelsen strekker seg fra 130 MB/s til 400 MB/s avhengig av modell og formfaktor, mens leseytelsen ligger på 500 MB/s uansett modell.

Antallet operasjoner SSD-en kan skrive og lese, IOPS, kan strekke seg helt til 80 000 hvert sekund. Dette gjør SSD-en betydelig raskere enn sin forgjenger, enkelte av verdiene er faktisk nesten en dobling.

Dette er hyggelig nytt, men bedre blir det av prisen. Prisen for modellene med de laveste kapasitetene er fortsatt ukjent, men modellen på 960 GB lover Crucial at vil koste under 600 USD. Her til lands vil det bety mellom 4,5 kroner og 5 kroner per gigabyte, som er betydelig billigere enn dagens modeller.

Modellene på 2,5 tommer skal bli tilgjengelig på markedet i løpet av årets første kvartal, mens du må vente ti kvartal nummer to for modellene i mSATA- og M.2-formatet.

(Kilde: Pressemelding)

Vi er på Facebook!
Les også
Gjennombrudd i forskningen på lynraskt SSD-minne
Les også
Nå får Thunderbolt og USB-kablene solid lengde
Les også
Kommer tilbake med terabyte-SSD
Les også
USB 3.0-minnepinnene får opp farta
Les også
Vi fant Asus' aller første SSD
annonse