Til hovedinnhold

Nå skal de krympe prosessorene ytterligere

Globalfoundries har planen for fremtidens produkter klare.

Globalfoundries

Globalfoundries kan nok en gang melde om planene for fremtiden, og denne gangen er det enda villere mål som er satt. 7 nm skal komme i 2017.

14 nm i 2014

I fjor høst gikk selskapet hardt ut, og proklamerte med et smell at de hadde intensjoner om å avskjære Intel, rent teknologimessig. Da var det 14 nm som var den store snakkisen, kombinert med XM-prosessen og 3D-transistoren. 2014 var året som ble satt for det ambisiøse målet.

XM står for eXtreme Mobility og hele arkitekturen er myntet på ulike former for mobile enheter.

3D-transistorer får, i motsetning til vanlige transistorer, en leder som går opp i selve gaten, som en finne. Dermed vil gaten kunne stoppe strømmen fra tre kanter. Dette gjør at man kan bruke mindre strøm for å oppnå det samme. Resultatet er at man får stålkontroll inne i transistoren, og vi vil kunne se høyere frekvenser og lavere effektforbruk.

Intel bruker en egen form for FinFET, som har fått navnet tri-gate. Den er ikke nøyaktig lik, men bygger på det samme konseptet. 3D Tri-gate innebærer at Intel kjører tre små finner, mens Globalfoundries heller satser på én finne. Intel har startet opp volumproduksjon av tri-gate noe tidligere i år, da på 22 nm.

Dersom vi skal pirke veldig så er det ikke en ren 14 nm-teknikk som vil bli brukt. Globalfoundries satser på litt gjenbruk av 20 nm, slik at enkelte lag i prosessoren vil benytte en gammel teknikk. Dette vil spare penger, både på utvikling og produksjon, men det føles litt som å kutte svingen.

På Common Platform Technology Forum i forrige uke kom det frem at Globalfoundries fremdeles ser på 2014 som en realistisk tidsramme for teknologien, samtidig som de også fortalte enda mer om fremtiden.

Enda mindre

Foruten 7 nm i 2017 melder Globalfoundries om enda et mål. I løpet av 2015 ser de for seg at 10 nm, med XM-teknikk og 3D-transistorer skal se dagens lys. Enn så lenge følger de sitt interne tidsskjema, og ingen forsinkelser er foreløping innmeldt.

Produksjonen hos Globalfoundries ligger for tiden på rundt 190 000 wafere på 300 millimeter. Til sammenligning har erkekonkurrenten TSMC en produksjon som er mer en fem ganger så stor, nemlig 1,076 millioner wafere. Dette er fordelt utover en rekke forskjellige produksjonsteknikker.

Utfordringen som begge parter har er utbyttet, eller yield, hvilket innebærer hvor mange brukbare prosessorer de får ut av én wafer. Det er sjelden noe sjakktrekk å krympe mest mulig, da utbyttet ofte vil synke drastisk. Dersom utbyttet blir alt for lavt går prisene tilsvarende opp. Med en såpass dristig plan, som Globalfoundries legger opp til, skal det godt gjøres å navigere mellom skjærene uten å treffe noen av dem.

(Kilde: X-bit Labs)

annonse