Nyhet

Nytt kamerasystem lansert

I dag er speilreflekskameraer omtrent de eneste digitale systemkameraene (kameraer med utskiftbar optikk) på markedet. På grunn av speilsystemet som tar stor plass, er det grenser for hvor små man kan lage dem. Men det er ingenting som sier at et systemkamera må være speilrefleks. Leica har for eksempel i alle år hatt systemkameraer med gjennomsiktssøker. De har også en digital modell, men til en pris som utelukker de aller fleste, og en størrelse som overgår mange speilreflekskameraer.

Men nå er altså Olympus og Panasonic på banen med tilsvarende system. Det er basert på Four Thirds-standarden, men det er tatt en del grep for å gjøre det mindre. Fordi det ikke skal være plass til noe speilhus, har de kunnet halvere avstanden fra fatningen til sensoren. Av samme grunn har de også kunnet gjøre fatningen noe mindre (6mm mindre i diameter). Begge disse grepene er gjort uten å redusere størrelsen på bildebrikken.

Dette åpner for svært små kameraer med stor bildebrikke og utskiftbar optikk. Dette har vi ønsket oss lenge. Vi har faktisk ikke gått så langt som å be om utskiftbar optikk, men har bedt om kompakte modeller med større brikker lenge. Det er hyggelig at noen hører på oss også av og til.

Det nye systemet vil naturligvis få ny optikk, som kan lages mer kompakt på grunn av den nye fatningen. Særlig vidvinkeloptikk vil blir mindre og enklere å bygge. Du vil også kunne bruke de eksisterende Four Thirds-objektivene ved hjelp av en adapter. Alt i alt kan vi få svært små systemkameraer med meget høy bildekvalitet.

Erik Skjerve hos Olympus Norge kan ikke fortelle oss når det kommer produkter, eller hva de vil koste, men røper så mye som at systemet er beregnet på de som sysnes speilrefleks blir for stort og for dyrt. Vi må derfor forvente priser lavere enn for dagens speilreflekskameraer. La oss gjette på priser rundt 4000 til å begynne med. De første produktene antar vi blir vist fram på Photokina i slutten av september.

Les også
Her er de beste hybridkameraene
Les også
Få aller siste nytt om MicroFourThirds
Les også
Ny firmware for G1
annonse