Tek.no

Nyhet

Denne appen er som Shazam for fuglesang

Warblr forteller deg hva slags fugler du hører.

Kickstarter
3 Nov 2014 06:00

Du trenger ikke være en fullblods ornitolog for å sette pris på lyden av fuglesang. For amatører kan det imidlertid være vanskelig å gjenkjenne hva slags fugler det er som opptrer i tretoppene. Fra før finnes det flere apper som lar deg spille av lydene, slik at du kan lettere kan gjenkjenne dem på egenhånd.

Med appen Warblr blir det derimot mer interessant, skriver Engadget. Den fungerer på samme måte som Shazam eller Soundhound gjør for musikk, nemlig at den gjenkjenner fuglesang bare ved å høre et lite opptak av lyden.

Grønnspett eller dompap?

Appen er ennå ikke lansert. Faktisk samler utviklerne inn penger til prosjektet via Kickstarter for at de skal klare å lage den like bra som de har sett for seg. Foruten lydgjenkjenningen vil appen også bruke telefonens GPS for å sile ut fuglearter det definitivt ikke kan være.

Prototypen av appen som de har nå skal angivelig finne riktig fugl i 95 prosent av tilfellene under optimale forhold. Her har de kun testet på 80 av rundt 500 ulike fuglearter i Storbritannia, hvor appen blir lansert først.

I oversikten får du se en prosentvis inndeling av de fuglelydene som appen har klart å gjenkjenne. Det vil for eksempel si at den hovedsaklig har hørt svarttrost på opptaket ditt, men at også lyden av kjøttmeis eller duetrost har blitt plukket opp.

Fra den enkle prototypen av appen.Foto: Kickstarter

Først til Storbritannia

Det de trenger penger til er å å gjøre lydgjenkjenningen i stand til å luke ut forstyrrelser, samt bygge ut appen helt med bilder og informasjon om de forskjellige fugleartene. Prisen på appen vil ligge på rundt 20-30 kroner hvis prosjektet fullføres.

Warblr er for øvrig ment ment å kunne brukes av zoologer og økologer til å kartlegge fuglenes migrasjonsmønstre.

Utviklernes plan er å lansere appen i Storbritannia til våren, og deretter bruke den samme teknologien for å lage en versjon for Nord-Amerika. Etter det får vi håpe Norge og Europa står for tur.

Les mer på Kickstarter.

Derfor flyr fugler i V-formasjon
Forskere brukte både GPS og akselerometer for å finne svaret »

(Kilder: Kickstarter via Engadget)

annonse

Les også