Nyhet

Dette skal være den mest detaljerte simuleringen av universet noensinne

Trengte over 8000 prosessorer for å lage bildet.

Etter hvert som datateknologien blir mer avansert får den også stadig flere bruksområder, og blant disse er simuleringer av kompliserte prosesser og fenomener fra virkelighetens verden.

Et eksempel er simuleringer av selve universets utvikling og virkemåte, og i fjor rapporterte vi om en svært avansert sådan som brukte respektable 25 petaflops i jakten på blant annet den mystiske, mørke materien som utgjør en stor del av universet.

Nå melder nettstedet The Escapist om en ny, fascinerende univers-simulering som tar teknologien enda lenger. Den heter Illustris, og beskrives av utviklerne selv som den aller mest detaljerte og realistiske i sitt slag hittil.

Tar for seg universet siden starten

Illustris har vært under utvikling i hele fem år og skal være i stand til å simulere en rekke av de prosessene som har skjedd i universets historie helt siden Big Bang-begivenheten, som fant sted for rundt 13,8 milliarder år siden.

Prosessene som omfattes av simulatoren inkluderer tilblivelsen til stjerner, galakser og sorte hull, hvordan selve universet utvidet seg etter Big Bang, gravitasjonens påvirkning på masse og bevegelsesmønstrene til de store mengdene kosmisk gass i universet.

Dette er mye å holde styr på, også for datamaskiner, men takket være en spesiell type kode kan Illustris-simuleringen kjøres på mange tusen prosessorkjerner samtidig. Nærmere bestemt ble simuleringen kjørt på 8192 prosessorkjerner fordelt på flere ulike superdatamaskiner i både USA, Frankrike og Tyskland.

19 millioner CPU-timer

For å ytterligere sette oppgaven i perspektiv opplyser forskerne bak prosjektet at simuleringen konsumerte 19 millioner såkalte CPU-timer. Det vil si at det ville tatt én enkelt prosessor 19 millioner timer, eller cirka 2000 år, å kjøre simuleringen.

Også denne gangen er hensikten med prosjektet rett og slett å lære mer om universets evolusjon og hvordan det har tatt den formen som det har i dag. Du kan finne bøttevis av detaljert informasjon på prosjektets hjemmeside, og se også videoen under for en introduksjon.

Her er en annen, spennende datasimulering: Nytt Kickstarter-prosjekt simulerer en hel, levende organisme »

Les også
Dette blir verdens kraftigste superdatamaskin
Les også
Skal datasimulere en hel, levende organisme
Les også
Dette er trolig verdens mest krevende datasimulering
annonse