Nyhet

Google avslørte Wikileaks-journalister

Raser mot søkegiganten etter utlevering av tre WikiLeaks-journalister til FBI.

Det har vært stille rundt WikiLeaks en god stund nå, etter at nettstedet tidligere skapte drøssevis av overskrifter i forbindelse med den gigantiske lekkasjen av flere hundre tusen hemmeligstemplede dokumenter om USAs krigføring i Irak. Varsleren Bradley Manning fikk 35 år i fengsel for lekkasjen.

Nå har WikiLeaks på nytt havnet i medienes søkelys på grunn av en aldri så liten uoverenstemmelse med søkegiganten Google. Det melder den britiske avisen The Guardian.

Utleverte masse informasjon om medarbeidere

Feiden går ut på at Google i 2012 skal ha utlevert informasjon til det amerikanske etterforskningsbyrået FBI om tre av WikiLeaks' medarbeidere. Google skal ha blitt tvunget til å gi fra seg informasjonen etter en rettsordre fra en føderal dommer. Informasjonen omfattet både IP-adresser, e-postadresser til både avsendere og mottakere, datoer og også selve innholdet i e-postene.

Google fortalte WikiLeaks om utleveringen av informasjonen så sent som på julaften i fjor, altså for cirka en måneds tid siden, som med andre ord betyr at søkegiganten har holdt utleveringen hemmelig i rundt tre år.

Dette reagerte WikiLeaks kraftig på og har nå nå skrevet et brev til Google-sjefen selv, Eric Schmidt, der de kritiserer Google kraftig for å ha ventet så lenge med å avsløre saken. I tillegg krever WikiLeaks at Google også oppgir alle detaljene om akkurat hvilken informasjon søkegiganten har levert til FBI.

– Urovekkende

Lekkasjenettstedet krever også å få vite om Google utfordret rettsordren og om selskapet har fått flere krav fra myndighetene om utlevering av informasjon relatert til WikiLeaks som de ennå ikke har offentliggjort.

En av de tre personene som Google har utlevert informasjon om er Sarah Harrison, som er en av WikiLeaks' redaktører og offisiell talsperson for nettstedet. Harrison sa til The Guardian at tanken på at myndighetene har tilgang til hennes private e-poster er dypt urovekkende. Hun anklager også Google for å hjulpet myndighetene med å skjule det hun kaller et alvorlig brudd på personvernet.

Google selv sier på sin side at selskapet ikke var i stand til å avsløre utleveringen av informasjonen tidligere på grunn av en munnkurv de ble ilagt av myndighetene. Overfor The Guardian sa selskapet at de ikke ville diskutere detaljene i saken, men at de på generelt grunnlag alltid vurderer hver rettsordre grundig for avgjøre om den er i tråd med lovverket.

Google driver med langt mer enn bare informasjon: Nå har selskapet gjort gigantisk investering i romfart »

Les også
Massiv lekking av Sony-dokumenter
Les også
Nå er proffutgaven av Google Earth helt gratis
Les også
Kim Dotcom vil bruke partipisken mot film– og musikkbransjen
Les også
Pengene renner inn hos Google
annonse