Tek.no

Nyhet

Dette skal være verdens største Raspberry Pi-cluster

Nå har britiske «NSA» tatt i bruk knøttmaskinene.

GCHQ
16 Mar 2015 11:26

Den kredittkortstore minidatamaskinen Raspberry Pi kan som kjent brukes til så mangt, og det er heller ikke bare privatpersoner som har trykket det populære produktet til sitt bryst. Etterretningsbyråët GCHQ, det britiske søsterbyrået til NSA, melder nå i en pressemelding at også de har stått bak et nytt Raspberry Pi-prosjekt.

Ifølge byrået har de nemlig laget det de selv kaller verdens største cluster av Raspberry Pi-maskiner, som har fått navnet «OctaPi». OctaPi er altså et nettverk av parallellsammenkoblede Pi-maskiner som består av intet mindre enn 66 eksemplarer av knøttemaskinen.

Skal utdanne unge

Nettverket er bygget opp av åtte deler med åtte Pi-enheter hver, i tillegg til to ekstra maskiner utenom. GCHQ beskriver innretningen som en miniatyrutgave av en nettsky, og clusteret kan ifølge byrået brukest til å kjøre mye av programvaren som i dag benyttes på diverse nettskyplattformer i IT-industrien.

Nærbilde av OctaPi. Foto: GCHQ

I motsetning til hva man kanskje skulle tro har byrået imidlertid ikke planer om å bruke systemet i spionasjeøyemed, men derimot først og fremst til utdannelsesformål.

Nærmere bestemt ønsker byrået å demonstrere hvordan hastigheten til algoritmer øker etter med antall enheter som kobles sammen, samt å lære bort programmering for parallellsystemer med mange prosessorer. GCHQ tror nemlig slike systemer vil bli stadig vanligere i fremtiden etter hvert som enkeltprosessorer nærmer seg sin ytelsesgrense.

Populær maskin

– Vi er veldig glade over å ha lansert det vi mener er verdens største Raspberry Pi-cluster, som byr på en morsom og interessant måte å forstå fordelene ved å koble sammen datamaskiner på, og å utvikle relevante kodingsferdigheter på. Vi forventer at andre kommer til å slå rekorden vår ganske snart, men håper den vil inspirere unge mennesker til å interessere seg for vitenskapsfag, skriver GCHQ i pressemeldingen.

Byrået håper at OctaPi-konseptet vil slå an og at det eventuelt kan bli brukt på skoler som utdannelsesverktøy. Hvorvidt norske utdannelsesinstitusjoner vil fatte interesse for OctaPi-idéen gjenstår å se. Raspberry Pi-maskinen er uansett populær i alle samfunnslag, og nylig skrev selskapet bak maskinen historie da de kunne melde at over fem millioner eksemplarer av maskinen nå er solgt.

Raspberry Pi er på ingen måte den eneste minidatamaskinen som retter seg mot unge: BBC skal gi bort én million av sin egen knøttemaskin «Micro Bit» »

(Via I Programmer)

Les også
Gir bort gratis Raspberry Pi-er til værstasjonprosjekt
Les også
BBC skal gi bort en million små datamaskiner
Les også
Knøttemaskinen Raspberry Pi har nådd oppsiktsvekkende milepæl
Les også
Raspberry Pi 2: Se hvor mye raskere Raspberry Pi 2 er i praksis
annonse

Les også