NSA kunne ta opp bilder og lyd med iPhone

Svært kraftig etterretningsverktøy avslørt.

Slik ser det lekkede dokumentet ut.

Hva USAs overvåkingsmyndigheter følger med på har vært ett av de heteste temaene i 2013. Helt på tampen av året kom det frem at National Security Agency, eller NSA. har kraftige verktøy for å ta over Apples iOS-baserte telefoner.

Verktøyet det er snakk om er kjent som Dropoutjeep, og skal kunne gi tilgang på så godt som alt som skjuler seg i en iPhone. Input fra mikrofoner og kamera skal kunne hentes, kontaktlister, posisjonsdata og det som ellers måtte ligge der av filer.

Les også: – Vår beste iPhone-lansering noensinne

Krevde fysisk tilgang

Det er en presentasjonsgrafikk som er lekket gjennom den tyske avisen Der Spiegel som viser hvordan organisasjonen i 2008, allerede året etter lanseringen av den første iPhone-en, hadde verktøyet for avlytting klart.

Verktøyet beskrives riktig nok som svært kraftig, men ifølge den lekkede plakaten skal det kreve fysisk tilgang på telefonene før programvaren kan installeres. Samtidig står det også å lese at akkurat dette kravet vil være en prioritet å få gjort noe med i fremtidige versjoner av Dropoutjeep.

Apple: – Vi har aldri jobbet med NSA for å lage bakdører

Der Spiegel spekulerer i at NSA stoppet iPhone-forsendelser midtveis, for å legge inn spionprogramvaren sin. De kobler det også til en av de tidligere Snowden-lekkasjene, som kan antyde at Apple visste om praksisen, og samarbeidet med NSA.

Apple selv har benektet spekulasjonene i en uttalelse.

– Apple har aldri jobbet med NSA for å lage bakdører i noen av produktene våre, iPhone inkludert. Vi har heller ikke kjent til dette påståtte programmet som tar for seg våre produkter. Vi fortsetter å bruke ressurser på å holde oss foran ondsinnede hackere og sikkerhetstrusler, uansett hvem som står bak dem, lød det fra selskapet.

Spionerer forsiktig

Også NSA har uttalt seg i forbindelse med avsløringene, og sier at deres interesse for en gitt teknologi, speiler bruken av den hos utenlandske mål.

– For å sikre at uskyldige brukere av de samme teknologiene ikke rammes, gjøres USAs etterretningsarbeid på en forsiktig måte, hevder NSA i sin uttalelse.

Les også: – NSA kan hacke alle smarttelefoner

(Kilde: reuters.com, gsmarena.com)

Les også
Snowden: –iPhone har hemmelig spionprogramvare
Les også
Denne uken gjorde Mac-en din noe den aldri før har gjort
Les også
–Det norske mobilnettet er verdens sikreste
Les også
Tidligere amerikansk president tør ikke sende e-post
Les også
NSA lagrer telefonsamtaler i én måned
Les også
– Total overvåkning er bare noen få år unna
Les også
NSA trapper opp overvåkningen
Les også
Har gitt brukerinformasjon til NSA minst 60 000 ganger
Les også
Hacket Angry Birds etter spionasje-anklager
Les også
Apple-sjef benekter iOS-bakdør
Les også
Starter iPhone-en din plutselig på nytt?
Les også
– Apple er klar for større iPhone-modeller
Les også
– Vår beste iPhone-lansering noensinne
Les også
– NSA kan hacke alle smarttelefoner
Les også
Fanger terrorister ved hjelp av strømregninga
annonse