Tek.no

Nyhet

Kina har utviklet et varmestrålevåpen

Kan brukes til å spre sinte folkemengder uten bruk av kuler og krutt.

Skjermdump USFORCESTV/Youtube
Finn Jarle Kvalheim
11 Des 2014 17:00

Merkelige fremtidsvåpen er dagligdags i filmverdenen. I virkelighetens verden har det vært litt lenger mellom dem, men Kinas bidrag til utviklingen av sære våpen kan være nok til å få det til å gå litt kaldt nedover ryggen, eller muligens varmt i dette tilfellet. Glovarmt. Det Poly WB-1 gjør, er nemlig å skyte svært høyfrekvente elektromagnetiske bølger forholdsvis langt avgårde. Skulle du stå i veien for strålen blir det varmt svært fort. Det skal føre til sterke smerter, ifølge nettstedet Extremetech.com.

Kinas nye strålevåpen ruver greit i terrenget.Foto: Top81.cn

Effekten er ikke helt ulik den du forventer å få fra en mikrobølgeovn, men det er en viktig forskjell her. Mikrobølgeovner opererer rundt 2,45 GHz-merket, mens dette er et våpen basert på såkalt ekstremt høyfrekvente bølger (EHF). Disse befinner seg mye lenger opp i frekvens – mellom 30 og 300 GHz.

Det gjør at strålen får langt mindre gjennomtrengningskraft, og kun kan varme opp kroppsvevet såvidt innenfor huden. Du blir med andre ord neppe kokt om du prøver ut viljestyrken din mot denne doningen. Men, smertefullt blir det, og du kan få forbrenninger.

Stor parabolantenne

Smertestrålen sendes ut fra en parabolantenne på toppen av en diger lastebil. Tanken virker å være at mennesker som befinner seg i strålens dekningsområde selv fjerner seg, uten behov for bruk av tradisjonelle våpen. Poly WB-1 skal ikke være dødelig, men såkalte «non-lethal weapons» eller «less-lethal weapons» har fra tid til annen likevel tatt liv. Hvor stor risiko som eventuelt er forbundet med å befinne seg foran bilen er ikke kjent.

Ifølge analysehuset IHS ble nyvinningen vist frem under Airshow China 2014 ganske nylig. Prototypen på strålen rekker kun 80 meter, men ved å tilføre mer strøm skal rekkevidden kunne økes opp til én kilometer.

Russland har jobbet med et tilsvarende våpen siden 2012, og USA har allerede hatt sitt såkalte Active Denial System (ADS) på bakken i Afghanistan, men våpenet ble raskt trukket igjen. Også her var det snakk om kraftige kjøretøy med det som likner en diger antenne på toppen.

Amerikanernes våpen brukte 16 timer på å starte

Grunnen til at ADS ble trukket skal ha vært at det tok hele 16 timer(!) å starte opp våpenet. Alternativt kunne våpenet stått i en slags hvilemodus, men man så for seg at drivstoffkostnadene kunne blitt astronomiske.

Man vet en del om mulige skadevirkninger fra ADS-systemet. Under utviklingen ble det testet på 700 frivillige, som for det meste slapp unna med helsen i behold. Testingen medførte kun to uhell mellom 1999 og 2007. Det første uhellet ga offeret en andregrads forbrenning på størrelse med en mynt, mens det amerikanske forsvarsdepartementet ikke oppgir størrelsen på skaden i det andre. Også her skal det imidlertid ha vært snakk om andregrads forbrenninger, uten varige men.

Det siste uhellet skyldtes for lang eksponering for strålen. Med tanke på liv og helse oppgis det at ADS måtte blitt brukt over svært lang tid for å bli dødelig. Tiden som kreves skal ha vært mange ganger så lang som tiden det skal til før menneskene i skuddlinjen av naturlige årsaker ville begynt å flytte på seg. Operatøren av ADS-strålen skal dessuten ha hatt tilgang på en visualisering som viste nøyaktig hvor strålen pekte. I tillegg skal en rekke andre sikkerhetsmekanismer ha vært på plass.

Slik presenterer amerikanerne sitt Active Denial System. Også dette et svært høyfrekvent strålevåpen. Det var en kort periode på bakken i Afghanistan, men ble trukket fordi det brukte hele 16 timer på å starte opp.

Usikkert om utfordringer

Akkurat hvor likt kinesernes våpen er ADS er foreløpig usikkert, men begge deler baserer seg altså på disse høyfrekvente strålene som ikke er i stand til å koke deg, men først og fremst skal være en smertefull erstatning for kuler og krutt.

Om kineserne har løst problemet med lang oppstarttid eller astronomiske driftsutgifter er heller ikke kjent. Dersom også kinesernes våpen bruker 16 timer på å starte opp, ser vi for oss at den sinte folkemengden den er tenkt å virke mot, har mer enn tilstrekkelig tid til å demontere mesteparten av bilen før strålen gjør seg gjeldende.

Et annet stykke spennende teknologi er NASAs nye 3D-skriver, som i disse dager skriver ut reserverdeler ombord på den internasjonale romstasjonen. Det kan du lese mer om i denne artikkelen.

(Kilder: extremetech.com, IHS Jane's 360, jnlwp.defense.gov)

Les også
Amerikansk politi har kjøpt våpen som automatisk starter et kamera ved bruk
Les også
Denne delen er 3D-skrevet i verdensrommet
Les også
Derfor er selv enkelte eksperter skeptiske til thorium
Les også
Dømt til fengsel for å skrive ut pistol
Les også
Dette skal bli Norges fremste digitale våpen
annonse

Les også