Til hovedinnhold

Første uke er over

Rettsaken mot de fire som angivelig skal stå bak nettsiden The Pirate Bay er godt i gang, men så langt har ikke saken gått veldig i aktors favør. Allerede andre dagen måtte halvparten av siktelsene droppes. Det viste seg nemlig at bevisene for at The Pirate Bay medvirket til kopiering av opphavsrettsbeskyttet materiale ikke holdt. Dermed er det kun siktelsen for å ha medvirket til å gjøre filene tilgjengelige som gjenstår. Men de anklagede er langt fra frikjente for det.

King Kong-forsvaret

De siste dagene har de anklagde, Carl Lundstrøm, Fredrik Neji, Gottfried Swartholm Warg og Petter Sunde måttet forsvare seg mot anklagene. Og her gjorde forsvaret en god innsats som har medført sterk motbør for anklagesiden. Blant annet måtte mye av bevismaterialet forkastes da dette ikke var tilgjengeligjort for forsvaret før saken startet. Det ble også vist til at en ukjent person med Kink Kong som nick hadde lastet opp en ulovlig fil til nettsiden. Carl Lundstrøms advokat, Per E. Samuelsson, var derimot slett ikke enig i at dette var et bevis for at Lundstrøm eller de andre tiltalte har gjort noe ulovlig.
- Ifølge juridisk prosedyre så må anklagene rettes mot et individ og det må være en tett kontakt mellom de som utfører den kriminelle aktiviteten og de som er medvirkende til dette. Dette har ikke blitt bevist. Anklager må kunne bevise at Carl Lundström har hatt personlig kontakt med brukeren King Kong, som like så godt kan befinne seg i jungelen i Kambodsja.
Denne enkle uttalelsen har allerede spredd seg på nettet og har som sågar fått en egen artikkel på Wikipedia.

Har kun tilbudt tjeneste

I all hovedsak har uken gått med til lignende fremleggelser. Hverken Lundström, Sunde, Neji eller Warg har innrømmet at de har hatt noen intensjon om å bryte opphavsretten. De mener de kun leverer en tjeneste. Hvordan brukerne benytter tjenesten er derimot ikke opp til dem. De sammenligner nettsiden med enhver søkeside som for eksempel Google. Anklagerne på sin side viste til at Warg flere ganger har sendt frekke svar til rettighetseiere som har bedt om at innhold på siden fjernes.

Anklagerne har dessuten brukt mye tid på å forsøke bevise at de tiltalte har tjent store penger ved hjelp av annonser på nettsiden. Det er derimot vanskelig å forsøke å bevise at de anklagede har beriket seg mye. De fleste, bortsett fra Lundström som er arving av Wasa-konsernet, er i praksis blakke på papiret. De bedyrer at de beløpene som har kommet inn har gått med til å finansiere siden og serverparken.

Utdatert terminologi?

I dag på rettens siste dag før helgen var det Sunde som skulle grilles, men heller ikke han var spesielt mottakelig for aktoratets tilnærmelser. Ifølge Torrentfreak kunne tilhørere være vitne til følgende utveksling mellom Sunde og hovedanklager Håkan Roswall:
Roswall: Når møtte du første gang Gottfrid første gang IRL?
Sunde: Vi bruker ikke uttrykket IRL.
Dommer: IRL?
Roswall: In Real Life.
Sunde: Vi bruker ikke det uttrykket, alt er in real life. Vi bruker AFK. Away from keyboard.

Roswall: Ser ut som om jeg er noe utdatert på terminologien.
Foruten å bli grillet angående sin tilknytning til nettsiden Pirate Bay tok aktoratet også frem uttalelser om opphavsretten Sunde har kommet med i media og på sin personlige blogg. Det var derimot Sunde mindre fornøyd med og ville ha svar på om rettsaken handlet om politikk eller jus. Dette var derimot aktoratet mindre villige til å følge opp.

Vil holde for dom?

Så langt har det ikke kommet de helt store bevisene på bordet. Men de anklagde vil ha vanskelig for å sno seg unna om de i det hele tatt var klar over at det fantes opphavsrettsbeskyttet materiale via nettsiden. Om det holder for å få dem dømt for medvirkning gjenstår å se.
Saken vil fortsette tirsdag neste uke da aktoratets vitner vil starte med å forklare seg.

Slik kan du følge rettssaken direkte på nett.

Mer om
annonse