Tek.no

Nyhet

Ikke Blu-ray-opptak likevel

22 Sept 2009 06:00

Vi skrev for noen dager siden om Panasonics nyeste opptaker, som i tillegg til å kunne ta opp via harddisk, også kan forevige innhold på Blu-ray-plater. Den er lansert i enkelte land i Europa allerede, og Tyskland blir neste land ut som får mulighet til å kopiere til høyoppløste plater. Det er foreløpig ikke klart hvorvidt den dukker opp i Norge.
For at modellen skal nå det nordiske markedet, må blant annet Panasonic ta stilling til hvilken plattform som skal benyttes, og ikke minst avklare eventuelle rettigheter med leverandørene på disse plattformene. Panasonic setter som en forutsetting at plattformen har permanente HD-sendinger.
- Vi har ikke noen konkrete svar på hvordan løsningen eller hvilken plattform det blir. Både bakkenettet, parabol eller kabel kan bli aktuelt. Panasonic setter som et krav at plattformen det eventuelt blir, har permanente HD-sendinger, forteller Jonas Eriksson i Panasonic til Teknofil.
Rettigheter
Som nevnt vil nok rettigheter bestemme mye av utfalle om Blu-ray-opptakeren blir å finne i Norden, og Panasonic vil heller ikke lansere et produkt, uten at alt av software er gjennomtestet og godkjent.
- Vi vil ikke lansere denne Blu-ray-spilleren om ikke alt er avklart med tanke på rettigheter og hvilken plattform den skal benyttes på. Spilleren har jo en nokså høy pris, og da er det helt avgjørende at den fungerer 100 prosent, om vi skal lansere den, sier Jonsson.
Klar til å produseres
Modellen er som sagt lansert i noen land i Europa, deriblant Frankrike. Tyskland blir neste land ut, der spilleren vil støtte parabol. Grunnutformingen av spilleren er klar, og det gjenstår altså å bestemme seg for hvilken av de tre plattformene som spilleren skal benytte.
- Modellen er jo klar til produksjon, slik at om det skulle bli en enighet om hvilken plattform det blir, vil produktet bli satt til test og produksjon nokså raskt, forklarer Jonsson.

Krever kryptering

For at Blu-ray-opptakeren skal bli et aktuelt alternativ for Viasat, må produktet for deres del være NDS-godkjent. NDS er krypteringsteknologien Viasat benytter for å beskytte innholde de sender ut.

- Skal vi i det hele tatt kunne godkjenne denne opptakeren, må den være NDS-godkjent, forteller Øystein Hygen Christensen.

Viasat er dog ikke helt uinteressert rundt tanken på å tilføye spilleren fra Panasonic som et mulig alternativ.

- Om Panasonic tar kontakt vedrørende denne opptakeren, er vi villig til se på en mulig løsning, avslutter Christensen.

annonse