Her kjører en Android-app på en Windows-telefon
Microsoft frir til utviklerne med enkel flytting av kode.
Verden har forandret seg drastisk siden første generasjon iPhone. Apples telefon hadde ikke engang appstøtte rett etter lansering, og snudde likevel opp ned på mobillandskapet. I dag kan laber appstøtte oppfattes som en stor hindring for mobil-OS, noe både Microsoft og BlackBerry har fått merke.
Microsoft har lenge vært tydelige på at de har jobbet for å øke økosystemet rundt Windows på telefoner, men nå tar de et grep som kan få stor betydning for plattformen. Under Build-konferansen i Seattle annonserte de nemlig Project Astoria, som skal gjøre det svært mye enklere for utviklere å lage programvare både for Android- og Windows-baserte enheter samtidig.
Samtidig er det kjent at Microsoft med Windows 10 vil la de samme appene kjøre på operativsystemet, uavhengig av formfaktor, og også iOS-apper for Apple-enheter skal la seg oversette til å kjøre på Microsofts enheter.
Nyheten om Android-apper i Windows har vært på ryktebørsen i over ett år, etter at The Verge meldte om utviklingen i fjor.
Gjør det enkelt å gjenbruke kode
Project Astoria er en samling verktøy som integreres mot Android-utviklernes eksisterende verktøy, og som tillater dem å gjenbruke mesteparten av koden fra en allerede skrevet Android-app.
I tillegg har Microsoft gjort det enkelt å sørge for at appene passer inn i Windows-miljøet. Det skal være enkelt å gi de eksisterende Android-appene støtte for snarveier og henting av for eksempel stedsinformasjon fra telefonen.
Microsoft har ikke gått i detalj om prosjektet ennå, men lover at utviklere skal kunne teste og feilrette appene i det utviklerverktøyet de foretrekker, enten det er for Windows eller Android.
Microsoft viser frem en Android-app som kjører på Windows. Som det ofte gjør melder demospøkelset seg midtveis.
En egen emulator viser utvikleren hvordan appen kommer til å se ut på en Windows-telefon. På telefonene som kjører Windows 10, vil det ligge en egen del som håndterer Dalvik-koden appene kjører med, mens den øvrige koden blir oversatt og kjøres i Microsofts beskyttende appkonteiner som sørger for at programvaren ikke får gjøre ugagn på telefonen. Underveis legges det til støtte for Microsofts tjenesteunivers.
Microsoft ønsker hjelp på veien videre
Utviklere kan melde seg på et begrenset slipp av disse verktøyene via Microsofts egne nettsider. Som del av den tidlige åpningen av Project Astoria ønsker Microsoft hjelp til å utforme veien videre for prosjektet, og søknader vurderes såvidt vi kan se etter innsendt programfil for en eksisterende Android-app.
Enn så lenge er apputvalget for Windows-telefoner en del svakere enn det er på Android og iOS. Plattformen er likevel ganske greit utstyrt med direkte støtte fra de fleste av de store nettjenestene, og støtte via tredjeparts programvare for mange av de andre. Likevel må Windows-brukere klare seg uten enkelte tjenester på telefonene sine. Et eksempel i tiden er Snapchat, som ikke har egen app for plattformen, og som samtidig forsøker å holde tredjeparts apper unna tjenesten.
Project Astoria er altså neppe noe du og jeg vil merke så mye til med det samme. Men dersom utviklerne tar i bruk Microsofts nye verktøy, kan det bety enda færre situasjoner der Windows-mobiler kommer til app-kort.
Microsoft har som nevnt gjort mye for å øke apputvalget på mobilplattformen sin. De har utviklet sine egne apper for store tjenester og økosystemer, så som for Youtube og PDF, før Adobe ga ut sin egen PDF-leser på plattformen. De har også sluppet et svært enkelt utviklingsverktøy for bruk i nettleseren.
(Kilder: Microsoft, Wmpoweruser.com)