Snart kan vi trolig se Tesla-grunnleggerens futuristiske supertog i aksjon
Elon Musks «Hyperloop»-system kan bli testet ut om relativt kort tid.
Tesla-grunnleggeren Elon Musk er en mann som ikke nøyer seg med beskjedne ambisjoner. For litt siden kunne vi melde om flere djerve planer fra fyren, nemlig et supertog-konsept kalt «Hyperloop», som skal frakte mennesker i kapsler gjennom stålrør i lynraske hastigheter. Nå viser det seg at det ikke er så fryktelig lenge til vi faktisk kan se konsepet i aksjon.
Som nettstedet The Verge melder har selskapet Hyperloop Transportation Technologies (HTT), som står bak utviklingen av teknologien, nå sikret seg et landområde hvor supertoget skal testes. Området ligger i den amerikanske delstaten California og skal kunne romme en Hyperloop-strekning på cirka 8 kilometer. Planen er å starte testingen allerede neste år.
Skal testes med mennesker
Som Elon Musk skrev i Twitter-melding i januar i år skal oppfinneren selv bygge en testbane, mest sannsynlig i delstaten Texas, men ifølge HTT skal dette visstnok bli et kraftig nedskalert anlegg som kun skal fokusere på å teste den grunnleggende fysikken til konseptet.
Den kommende testbanen i California blir derimot den første fullskalabanen, som altså vil legge til rette for realistisk testing av hvordan systemet faktisk vil fungere i praksis, og hvor gangbart konseptet er med tanke på eventuell kommersialisering. HTTs testbane vil bli prøvd ut med mennesker, men på grunn av den korte strekningen vil farten begrense seg til «bare» 320 kilometer i timen.
Den endelige utgaven er derimot ventet å kunne takle en hastighet på over 1200 kilometer i timen. Ifølge HTT-sjefen Dirk Ahlborn er det imidlertid mange andre faktorer som er viktige å teste enn bare farten, så testprosjektet vil uansett kunne gi svar på mange sentrale spørsmål.
Skyves fremover på luftputer
Håpet er altså å få testbanen på plass i løpet av 2016, men dette avhenger blant annet av hvorvidt HTT klarer å samle inn nok penger. Selskapet er ifølge The Verge ute etter 100 millioner dollar, rundt 750 millioner kroner, til byggingen av banen. Den endelige, kommersielle versjonen, som i første omgang skal gå mellom Los Angeles og San Francisco, vil koste minimum 6 milliarder dollar, altså 45 milliarder kroner.
Hyperloop-konseptet innebærer å bruke stålrør som står på påler over bakken til å sende kapsler gjennom. Kapslene rommer inntil 28 mennesker og skyves fremover med luftkompressorer som skal suge inn luft fra fremsiden, og bruke dette lufttrykket til å skape en luftpute rundt kapselen i røret som den glir på med minimalt av friksjon. Energien til fremdriften skal leveres av solcellepaneler.
Konseptet har allerede fått sine kritikere. Som blant annet Business Insider meldte da konseptet først ble kjent i 2013 tror skeptikere at systemet for det første vil bli mye dyrere enn Musk har beregnet. I tillegg pekes det på at supertoget trolig vil utsette passasjerene for stort ubehag som kraftig aksellerasjon, nedbremsing og g-krefter, samt trolig bli lang minde energieffektivt enn antatt.
Elon Musk gir seg ikke med lynraske supertog: Nå vil han også finaisere Mars-kolonisering satelitt-Internett »