Tek.no

Nyhet Guide: Black Friday

Årets store shopping-fest har begynt

Ikke gå i prisfellene - Dette er alt du trenger å vite.

Montasje: Shutterstock/Teknofil.no
Niklas Plikk
27 Nov 2014 09:50

Fredag 28. november er duket for «Black Friday», favorittdagen til både tilbudssultne shoppere og butikkeiere med dollartegn i blikket.

I løpet av bare et par år har det amerikanske shoppingfenomenet spredd seg til kalde Norge, og nordmenn kaster seg frivillig inn i butikker over hele landet for å få de beste tilbudene.

For at du skal kunne komme deg igjennom fredagen med sinnet i behold, gode produkter i lomma og lave summer på kvitteringa, har vi laget en liten overlevelsesguide for deg.

La oss se nærmere på hvordan du bør takle Black Friday.

1. Unngå maset - hold deg hjemme

Shopping i vanlige butikker er bare sååå 1995. Vi har Internett, og vi vet hvordan vi skal bruke det. Butikkene har for lengst kommet seg på nett også, og med både to-stegs-verifisering og garantier fra banken, er det ingen grunn til å frykte nettshopping.

Den eneste grunnen for at du kanskje skal komme deg ut av kontorstolen er for ekstremt gode tilbud som kun gjelder hvis du møter opp i butikken. Men da bør du helt sikker på at tilbudet faktisk er så bra de sier at det er, at det faktisk er noe du trenger og at det ikke er utsolgt før du kommer inn i butikken. Dette bringer oss videre til neste punkt:

2. Planlegg juleshoppingen

Foto: Vegard Haugen, Teknofil.no

Det er lett å la seg rive med i butikkenes hysteri, og glemme helt hva du egentlig er ute etter. I statene benytter mange seg av Black Friday-tilbudene til å handle inn alle julegavene, slik at man sparer både penger og tid i forkant av desember.

For å få mest ut av Black Friday gjelder det derfor å tenke systematisk, og tenke ut hva du faktisk trenger. Hvis du setter opp en liste med julegave-ideer før tilbudene kommer på nettet, kan det være lettere å si nei til tilbud du ellers hadde blitt fristet av.

Hvis du er som oss har du allerede laget en julegave-oversikt på notatappen din, slik at du vet nøyaktig hva du vil kjøpe til venner og familie. Hvis ikke er det på tide at du gjør det nå.

Kanskje du håper å finne en ny TV til familien på fredag, eller et nettbrett til stua. Eller kanskje din bedre halvdel har mast om et nytt kamera til jul? Skriv ned alt sammen, og ha lista klar til fredagstilbudene. Men ikke tro på alt du ser - ikke alle tilbudene er så gode som de ser ut til å være:

3. Finn best pris - ta frem kalkulatoren

Selv om butikkene kaller noe et Black Friday-tilbud eller en Black Friday-pris, betyr ikke nødvendigvis at det er billig. Dette er et klassisk triks butikker elsker å bruke, og forbrukere faller for det hver eneste gang. Hvis de i tillegg slenger på en liten tekst om at "tilbudet gjelder de første 100 eksemplarene", får de virkelig blodet til å koke.

La oss se ta et eksempel fra Elkjøp, som har avslørt Black Friday-tilbudene sine allerede:

Et godt eksempel er Sonys nye spillkonsoll, PlayStation 4. I en pressemelding skriver Elkjøp at prisen skal bli satt til 3690 kroner, noe som fikk flere av oss i redaksjonen å lure. Det finnes drøssevis av nettbutikker som selger PlayStation 4 for en lavere pris en det, inkludert Elkjøp selv.

Dagens pris på PlayStation 4 hos Elkjøp er 3590 kroner, 100 kroner lavere enn Black Friday-prisen. Etter en liten e-post-utveksling viser det seg at 3690 kroner gir deg både en PlayStation 4-konsoll og GTA V, et spill Elkjøp selger for 550 kroner.

Det gjelder å ha tunga rett i munn for å finne ut om noe faktisk er et tilbud eller ikke. Foto: Skjermdump fra Elkjøp

Hvis man kun tar Elkjøps priser med i regnestykket, ser det altså slik ut:

Før: 3590 + 549 = 4139 kroner
Etter: 3690 kroner
Du sparer: 449 kroner

Men Elkjøp er ikke billigst på verken PlayStation 4 eller GTA V, ifølge Prisguide.no. Der ser vi at Dustin selger PlayStation 4 for 3390 kroner, mens du kan få GTA V for 495 kroner.

Laveste pris hos andre nettbutikker: 3390 + 495 = 3885 kroner

I tillegg har Dustin også sin egen kombo-pakke, til nøyaktig samme pris som Elkjøps Black Friday-tilbud. Forskjellen er at GTA V er byttet ut med Destiny.

Det vil altså si at «årets handledag»-tilbud hos Elkjøp sparer deg for 195 kroner, hvis du vil ha GTA V. Hvis du heller vil ha Destiny, eller hvilket som helst annet spill, kan du trolig finne en lavere pris et annet sted.

Vi tippet at butikkene vil flomme over av slike nesten-tilbud på fredag, så her gjelder det å ha tunga rett i munn. I tillegg gjelder det å bruke de riktige verktøyene, noe som tar oss videre til neste punkt:

4. Sjekk tilbudene

Selv om noen sier det er "tilbud", finnes det ofte lavere priser andre steder.Foto: Skjermdump fra Prisguide.no

Hvis du vil lete etter de gode tilbudene på egen hånd, kan du prøve Prisguide.nos Tilbudssjekk.

Tjenesten sjekker nettbutikkenes tilbud mot resten av prisdatabasen, for å se om prisen faktisk er lavere enn konkurrentenes. I skrivende stund er listen ganske begrenset, men på fredag skal de fleste nettbutikkenes Black Friday-tilbud være inkludert i listen. Da vil du se om tilbudene faktisk er gode, eller om du finner produktet billigere et annet sted.

5. Finn alle butikkene

Denne listen blir lang i år.Foto: Skjermdump fra Tek.no

Søsternettstedet vårt Tek.no skriver hvert eneste år en liste over alle butikkene med Black Friday-tilbud, og i løpet av årene har listen begynt å bli lang. Fra den lille spede begynnelsen i 2011, til den enorme Black Friday-listen i 2013.

2014 er intet unntak, og på torsdag kveld gjelder det å holde øynene åpne for Tek.nos Black Friday-oversikt. Med hjelp av leserne vil listen bli bortimot komplett, og blir et godt utgangspunkt for deg som er ute etter gode tilbud.

Har du flere gode tips for å overleve Black Friday? Kom gjerne med forslag i kommentarfeltet nedenfor!

Skal du handle fra utlandet? Slik handler du best på nett »

annonse

Les også