Ta heisen opp på flytaket

Nytt helsprøtt flypatent kan bety utsikt helt utenom det vanlige.

Langs flytrafikkens sprøeste ytterpunkter dukker det opp stadig nye løsninger. Ofte handler det om ståplasser for enda billigere økonomibilletter eller egne private avdelinger for de superrike. Selskapet Windspeed kommer kanskje med det rareste ommøbleringsforslaget for flykabiner vi har sett så langt. I sin patentsøknad vil de nemlig gi deg uslåelig utsikt fra flyets tak(!).

Panoramautsikt

Det er CNN som melder om den mildt sagt uvanlige løsningen. Den har fått navnet SkyDeck og det produsenten ser for seg er rett og slett en glassboble på taket, der passasjerene kan få panoramautsikt over himmelen rundt. For å komme seg opp til taket har selskapet foreslått to ulike løsninger. Den første, og den aller kjedeligste, går ut på at setene er fastmontert under boblen og at passasjerene kommer til ved hjelp av en trapp.

Den spenstigste idéen går imidlertid ut på at passasjerene fraktes opp til boblen ved hjelp av en heis. Windspeed har laget en ganske heftig animasjon av hvordan løsningen kan se ut.

ProjectHD31 er SkyDecks rake motsetning. Grupper med tre seter der det midterste er snudd og vender mot de andre passasjerene. Se video av løsningen her »

Setene i SkyDeck skal la seg rotere, slik at passasjerene får maksimalt ut av utsikten. Det hele ser ganske så luksuriøst ut, og selskapet sier også at løsningen lar seg bruke på små private jetfly. Men det trenger ikke å bety at den blir bare for de superrike. Windspeed ser nemlig også for seg dette som et supplement til underholdningstilbudet ombord.

– Vi ønsket å lage et produkt som kunne by på bedre underholdning for å gjøre lange flyturer mindre kjedelige, siterer CNN selskapet på.

Slik ser Windspeed for seg at SkyDeck-løsningen kan bli seende ut.

Ta betalt for turer opp på taket

Planen er altså at man skal kunne betale for å bruke disse setene i perioder underveis i flyturen, på samme måte som man betaler for å se en film eller få tilgang på Internett. Dermed kan dette altså bli mulig å oppleve for folk flest, men aller først må planene omsettes i praksis og produktet bli virkelig.

Enn så lenge har ikke Windspeed laget fysiske prototyper av SkyDeck, men de hevder at løsningen skal være gjennomførbar uten å påvirke flyets egenskaper i luften.

Samtidig dukker designforslag både for fly og for interiør opp svært ofte, og ofte forsvinner de bare igjen uten å noensinne bli virkelighet. Sant å si minner temaet litt om de uendelig mange nye batterikonseptene som dukker opp år ut og år inn. For ikke å nevne de uoffisielle designforslagene til neste generasjon iPhone som tidvis er både helsprø og lekre, men svært sjelden realistiske.

– Jeg skal bare ta heisen opp på taket en tur.

Skal ha solgt konseptet

Vi holder altså ikke pusten mens vi venter på at SAS og Norwegian skal omfavne SkyDeck, men både ambisjonsnivået og konseptet er likevel spennende.

Det hører med til historien at Windspeed på sine sider forteller at de samarbeider med Boeing i forbindelse med utviklingen av de kommende 777X-flyene, og selskapet skriver dessuten at en større flyprodusent vil tilby SkyDeck-løsningen til sine kunder. Hvilken produsent eller hva slags type fly det er snakk om sier de derimot ingenting om.

Vi håper bare de ikke har tenkt å inkludere ratt og pedaler.

Underholdning ombord på fly er i løpende endring. Spesielt har frislippet for Wi-Fi og egne dingser betydd mye de siste årene. Nylig åpner også Norwegian for direktesendt TV over nettverket sitt. Les mer om løsningen i denne saken.

(Kilder: CNN, Windspeed)

Les også
Vi har testet direktesendt TV på fly
Les også
Concorde 2.0 skal kunne fly fra Oslo til New York på én time
Les også
Disse nye flysetene vil gjøre mange forbannet
Les også
– Vennen min er ikke en gorilla
annonse