Til hovedinnhold

Google lagde egen versjon av YouTube for å unngå bannlysning

Den pakistanske versjonen av den populære videotjenesten er noe utenom det vanlige.

Det er en kjensgjerning at ytringsfriheten ikke står like sterkt i alle regioner i verden, noe ikke minst Google av og til får merke. I Pakistan ble Google-eide YouTube tidligere bannlyst for flere år siden, men nå har søkegiganten klart å blidgjøre myndighetene i landet.

Nyhetsbyrået Reuters melder nemlig at selskapet har lansert en helt egen versjon av YouTube i Pakistan, og dermed er tjenesten omsider ikke lenger forbudt.

Blokkerer innhold på «kommando»

Ifølge en uttalelse fra pakistanske myndigheter byr den særegne YouTube-utgaven på en spesialutviklet løsning som setter myndighetene i stand til å sende forespørsler direkte til Google angående støtende innhold, hvorpå søkeselskapet dermed vil begrense adgangen til det aktuelle innholdet.

Bannlysningen av den populære videotjenesten skjedde i 2012, da en anti-muslimsk film kalt «Innoncence of Muslims» ble lastet opp på nettstedet. Pakistan er kjent som et konservativt muslimsk land hvor blasfemi anses som en svært grov forbrytelse.

Har blokkert tusenvis av nettsider

Ifølge Reuters har Pakistan allerede blokkert flere tusen nettsider i løpet av de siste årene på grunn av «upassende» innhold. Politiske aktivister har imidlertid påpekt at myndighetene i stor grad sensurer Internett av politiske årsaker.

Pakistan har for øvrig tidligere også vært ute etter mobilbrukere. I fjor kunne vi melde at myndighetene i landet krevde fingeravtrykk av samtlige mobilbrukere for å innhente biometriske data til en stor database, som igjen skulle brukes til å ta terrorister.

Google mottar nå ekstremt mange forespørsler om fjerning av lenker: I novermber i fjor kom tallet opp i én milliard »

(Via The Next Web)

Les også
Nå har YouTube lansert sin nye betalingtjeneste
Les også
YouTube vil annonsere betaltjeneste i morgen
annonse