Til hovedinnhold

Sony flesker til med nytt fullformatsflaggskip

Sony A7 II blir verdens første fullformatskamera med femakses bildestabilistator.

Sony

Sonys Alpha A7-familie med speilløse kameraer imponerer til stadighet. Det originale Sony Alpha A7r fikk glatt vår anbefaling. For litt siden testet vi det oppgraderte Sony Alpha A7s, som kan ta opp 4K-video og yter ekstremt godt i svært lav belysning – og på mange måter stiller i en klasse for seg.

Nå kommer atter et nytt skudd på stammen, i form av Sony Alpha A7II. Dette kan riktig nok ikke filme i 4K, og det kan ikke skrus opp til å være så ekstremt lysfølsomt som A7s – men i stedet får dette nye kameraet en innebygd 5-aksers bildestabilisator, så vel som en rekke andre forbedringer.

Skarpe bilder selv når du skjelver

Foto: Sony

Den innebygde bildestabilisatoren er en av tingene som pirret vår interesse mest, da vi fra før av har meget god erfaring med slik teknologi fra Sony.

I redaksjonen har vi for eksempel latt oss imponere av den optiske stabilisatoren i det kompakte videokameraet Sony HDR-CX430V. Sonys speilløse fotoapparater har imidlertid aldri hatt slik teknologi innebygd på bildebrikken før nå.

Dette betyr at Sony Alpha A7II vil kunne ta skarpe bilder i de aller fleste situasjoner; også med forholdsvis lang lukkertid uten stativ – fordi selve sensoren flytter på seg for å kompensere for vibrasjoner.

Mer teknisk sagt skal bildestabilisatoren kunne kompensere for 4,5 stopp etter CIPA-standarden, og dette er kun med den innebygde stabilisatoren kombinert med et hvilket som helst objektiv. Hvis du monterer et objektiv med innebygd optisk stabilisering, såkalt OSS, vil kameraet oppdage dette – og bruke en kombinasjon av begge systemene for et enda bedre resultat.

Finpusset på flere områder

A7 II har fått et større grep.Foto: Sony

Autofokussystemet i kameraet skal også ha blitt solid oppgradert, og Sony hevder at Alpha A7II skal finne riktig fokuspunkt 30 prosent raskere enn forgjengeren, til tross for at de to kameraene ser temmelige like ut på tørre spesifikasjonstabeller.

Utvendig har også frontgrepet blitt noe større enn på de tidligere Alpha A7-modellene, og det har kommet et innstillingshjul ved pekefingeren. Noen knapper har blitt flyttet litt rundt på for bedre ergonomi, og det meste av plast er byttet ut med metall.

A7 II har også arvet A7s' støtte for videoopptak med S-Log2. Dette er et system som gjør at du har større dynamisk omfang i opptaket enn tradisjonelle skjermer klarer å vise, og dermed mer fleksibilitet med tanke på å justere eksponering i etterarbeidet med opptaket.

Alt i alt ser det altså ut til at Sony har gitt sitt herlige fullformats speilløse kamera et skikkelig løft, og i Japan kan sluttbrukere begynne å ta godsakene i bruk fra starten av desember. Det er ikke kommet noen lanseringsdato for Norge ennå, men om du melder deg på vårt gratis prisvarsel sender vi deg en e-post så snart vi vet mer.

Når kameraet dukker opp, vil det få en veiledende pris i Norge på henholdsvis 16 000 kroner for huset alene og 19 000 for hus og kitobjektivet SEL2870.

Les også vår sniktitt av originalene, Sony Alpha A7 og A7r »

(Kilder: Pressemelding, The Verge, DP Review)

annonse