Til hovedinnhold

Denne roboten kan kastes bortover gulvet – for så å reise seg opp på beina igjen

Se videoen av det nye, japanske robotprosjektet.

IEEE Spectrum/YouTube

Robotteknologien gjør stadig store fremskritt, og hele tiden dukker det opp eksempler på nye ferdigheter til de metalliske krabatene. Nå melder nettstedet IEEE Spectrum om en ny robot som er designet for å bli kastet, for deretter å komme seg på beina igjen.

Roboten er utviklet av det japanske instituttet Chiba Institute of Technology og har fått navnet «QRoss». Den ble vist frem på robotteknologimessen IROS i Tyskland nylig.

Omgitt av metall-skall

QRoss har den uvanlige egenskapen at den er utstyrt med et kuleformet «skall» som omslutter og beskytter selve roboten. Dette gjør det altså mulig å utsette maskinen for ganske tøff behandling, for eksempel i form av å kaste eller rulle den langs bakken.

Etter at roboten har rullet ferdig, resier den seg opp på egen hånd. Foto: IEEE Spectrum/YouTube

Etter at roboten har kommet til ro igjen, er den så i stand til å komme seg på beina igjen helt på egen hånd via mekaniske bein som stikker ut gjennom det beskyttende metallskallet.

Maskinen skal attpåtil kunne navigere gjennom ulent terreng med en hastighet på opptil 0,1 meter per sekund, og selv om roboten skulle miste balansen vil den altså raskt kunne reise seg igjen uskadet takket være den spesielle konstruksjonen.

Kompakt

Meningen er visstnok å bruke roboten i for eksempel ulykkesområder, til å speide og utforske blant annet utrygge bygninger før redningsarbeidere eventuelt settes inn, og på den måten gjøre redningsarbeid sikrere.

Metall-skallet rundt roboten skal ha en diameter på bare 30 centimeter, og maksinen har også en lav vekt på bare 2,5 kilogram, men forskerne jobber visstnok med å gjøre designet enda mer kompakt for økt smidighet. Det er ennå uvisst når maskinen eventuelt vil bli tilgjengelig.

Under kan du se en demonstrasjonsvideo av den spesielle mini-roboten.

Her er en annen robot litt i samme kategori: Honda jobber med en avansert redningsrobot som går på to bein »

(Via Engadget)

annonse