Tek.no

Nyhet

Dette skal være verdens første «ekte» hologram

Har forskerne endelig klart det? Se videoen og bedøm selv.

4 Des 2015 09:14

Vi hører ofte om såkalte «hologrammer», men som regel dreier det seg enten om projisering av 2D-bilder eller andre konsepter som opererer med litt løse definisjoner av begrepet. Nå har det imidlertid dukket opp en ny løsning som faktisk ser ut til å ligge svært nær et fullverdig hologram.

Det nye konseptet ble først omtalt på det sørkoreanske nettstedet ET News, og er resultatet av et omfattende samarbeid mellom en rekke selskaper og organisasjoner, blant annet TV-giganten LG.

Kjappe laserstråler

Hologrammet som ble vist frem var en Rubiks kube, og i motsetning til mange andre eksperimentelle hologrammer er dette faktisk generert i flere ulike farger. Selve hologrammet er ganske lite, med sider som måler kun 7,62 centimeter.

For å lage hologrammet ble det brukt laserstråler som skytes ut i rask rekkefølge, og som dannet fenomenet kjent som «diffraksjon». I denne sammenheng betyr det i korte trekk å «bøye» lyset og danne mønstre og farger gjennom interferensen som oppstår når flere lysstråler kommer sammen.

Skal brukes i «mini-TV»

Utover dette er de tekniske detaljene ennå noe vage. Hologrammet ble vist frem på toppen av et slags bord, hvor kuben roterer i flere farger, og altså kan ses fra alle vinkler. Selv om hologrammet er lite er apparatet som ble brukt til å lage det likevel temmelig omstendelig, så det er nok ikke egnet for vanlige forbrukere riktig ennå.

Det som imidlertid er interessant fra et forbrukerperspektiv er at forskerne nå jobber med å implementere teknologien i noe de kaller en «Holo TV» på 10 tommer. Denne skal komme innen år 2021 og er altså tilsynelatende et forbrukerrettet produkt.

Under kan du se et kort klipp av hologrammet, slik at du kan gjøre deg opp en egen mening om hvorvidt dette er «ekte vare».

Slik kan du lage et «hologram» med mobilen: Alt du trenger er et gammelt CD-cover »

(Via Engadget)

Les også
Her «tar» han på et virtuelt objekt med fingrene
annonse

Les også