Til hovedinnhold

Derfor kan Valyous død være gode nyheter

Når den mobile lommeboka Valyou lukkes, baner det vei for MeaWallet.

Nyheten om at mobilbetalingstjenesten Valyou ikke vil bli videreført, kan i første omgang se ut som et tilbakeslag for betaling med mobilen i Norge. At den andre aktøren i dette markedet, mCASH, samtidig er solgt til SpareBank 1 Nord-Norge, viser at troen på proprietære betalingsløsninger er begrenset.

Utfordringen ligger i å finne felles standarder som også kan benyttes internasjonalt.

– En varslet hendelse

Så hva skjer nå? Vil Apple Pay ta over som betalingsløsning? Eller kanskje Android Pay? Apple har 16 prosent markedsandel, mens Android har 81 prosent globalt. Skal brukerstedene måtte tilpasse seg alle tenkelige betalingsformer, og betale Apple, Google, Visa, Matercard og alle de andre for å få tilgang til deres betalingsløsninger?

Styreleder i Meawallet, Arne Peder Blix, sier nedleggelsen av Valyou ikke kom som noen overraskelse. MeaWallet er et teknologiselskap som tilrettelegger infrastruktur for betalingsløsninger ved hjelp av skybaserte sikkerhetsløsninger. I går ble det kjent at MeaWallet har skrevet avtale med svenske Seamless, som har 500 000 brukere på sin betalingsløsning. Denne løsningen har i likhet med mCASH vært basert på skanning av QR-koder, men vil ved hjelp av MeaWallets teknologi kunne brukes kontaktløst også via NFC og andre trådløse tilkoblinger.

Må følge gjeldende standarder

Bortfallet av Valyou åpner forhåpentlig for løsninger som ikke er like proprietære..

– Vi er i identitetsbransjen, og lever av å levere sikre transaksjoner. Vi har satset hardt på å følge gjeldende standarder i infrastrukturen vi bygger. Det har vært en tøff reise, men nå begynner investorene å puste lettet, sier Blix. Det norske selskapet er representert under årets Money 20/20 i USA, et forum der bank- og finansnæringen treffes for å diskutere morgendagens bankløsninger.

Målet med MeaWallets løsning er å sørge for at transaksjoner blir så sikre som mulig. Det betyr at de som tilbyr tjenestene ikke skal behøve å ta høye priser for å dekke tap som følge av svindel. Denne kostnaden er det i dag utsalgsstedene som får, en utgift de naturlig nok velter over på oss som sluttbrukere i form av høyere priser på produktene.

Meawallet jobber fremdeles med å finne strategiske partnere, men mener de nå har kommet et langt skritt videre.

Gleder seg ikke over Valyous fall

– Det vi nå ser er starten på det vi har snakket om hele tiden. Det er nå det begynner å rulle, og akkurat nå er MeaWallet det største som skjer, hevder Blix. Han vil likevel ikke glede seg over at Telenor og flere norske storbanker måtte gi opp Valyou.

– Dette er global pay, og handler ikke bare om å ha mobiltelefonen i lommeboka. I morgen kan det hende vi betaler med klokken eller med brillene. Løsningene som utvikles i dag må også være fremtidsrettede, sier Blix, og viser til at deres løsning er skybasert, og følgelig plattformuavhengig.

For mange hvis og dersom

Nettopp dette kan ha vært Valyous store problem. For at løsningen deres skulle virke måtte du ha riktig abonnement hos riktig mobiloperatør. I tillegg måtte du ha den rette mobiltelefonen, eller i praksis en kostbar Samsung-telefon. Ikke nok med det, men du måtte også være kunde i den rette banken.

Klaffet alt dette kunne du handle i et begrenset utvalg av utsalgssteder. Kanskje ikke så rart at løsningen aldri fikk mer enn mellom 2000 og 3000 kunder.

At storbankene nå har droppet Valyou åpner for at de kan velge andre løsninger uten å måtte konkurrere med seg selv. Det vil forhåpentlig komme deg som sluttbruker tilgode.

For ikke lenge siden uttrykte både mCASH og Valyou stor tro på fremtiden >>

annonse