Til hovedinnhold

Tesla Model S' autopilot er kun tre måneder unna

Da kan bilen teknisk sett kjøre selv, sier Tesla-gründer Elon Musk.

Vegar Jansen, Hardware.no

Det blåser friskt rundt Tesla om dagen, og med det norske avgiftsregimet er det for tiden en relativt billig kjøredoning. Den nye toppmodellen Tesla Model S P85D har nærtil 700 friske gamper, og ble lansert med løfte om en «autopilot» eller selvstyringsfunksjon.

Denne funksjonen har frem til nå glimret med sitt fravær, men nå skal den faktisk være på vei.

Under gårsdages presentasjon av programvareoppdateringen som blant annet skal gjøre det vanskeligere å gå tom for strøm, kunne Tesla-gründer Elon Musk melde om at selvstyringsfunksjonen var omtrent tre måneder unna.

Også denne vil slippes som en programvareoppdatering.

Kan kun aktiveres på motorveien

Den nye Model S kan «se» omgivelsene. Foto: Tesla Motors

Autopiloten kan selv styre bilen, som «ser» omgivelsene ved hjelp av radar, 360-graders sonar og kameraer med bildegjenkjenning – slik at bilen også eksempelvis kan «lese» veiskilt.

Musk kunne fortelle at programvaren gjør bilen i stand til å kjøre fra San Francisco til Seattle – helt uten innblanding fra «bilføreren». Men av sikkerhetmessige grunner vil selvstyringen bare kunne brukes på motorveier, ettersom mange veier og gater i mer urbane strøk mangler skilt som viser fartsgrensen, for ikke å snakke om at det inkluderer myke trafikanter i gatebildet.

– Teknisk sett er den i stand til å kjøre fra parkeringsplass til parkeringsplass. Men vi vil ikke gjøre dette mulig for brukere som har dette oppsettet av smartbilkomponenter, fordi vi ikke tror det vil være sikkert i boligområder, sa Musk.

Noe som mer enn hinter om at det med tiden vil rulle enda mer avanserte og mer autonome Tesla-modeller på veiene.

Selvstyrt, ikke selvkjørende

Tesla-grunnleggeren gjorde det også klart at autopiloten ikke må forveksles med en selvkjørende bil.

– Det er absolutt forventet at du følger med når autopiloten på Model S er aktivert. Men den burde også kunne passe på deg hvis du du er distrahert i et par øyeblikk.

Vi står foran en durabelig transportrevolusjon:
Den selvkjørende bilen kan komme før du tror (Ekstra) >>>

Kilde: The Verge

annonse