Til hovedinnhold

40 000 nye Android-apps på vei

De første Android-mobilene kom til Norge for om lag et år siden. Særlig applikasjonene i Android Market virket forlokkende, men med kun gratisapplikasjoner av varierende kvalitet tilgjengelig har dette blitt en skuffelse for mange brukere. 

De siste rapportene vil ha det til at det finnes over 100 000 apps i Android Market, og at 57 prosent av dem er gratisapplikasjoner. Betalingsapplikasjonene utgjør altså over 40 000 i tallet. Til tross for at de beste apps-ene koster noen få slanter, virker betalingsviljen svært høy blant norske Android-brukere.

Vi har tatt en prat med Googles PR-sjef i Norden, Andreas Svenungsson, om hvorfor det drøyer med å åpne for betalingsapplikasjoner i Market og når vi kan vente full tilgang.

- Innen noen få måneder

Sist vi spurte hadde ikke Svenungsson noe informasjon om når norske brukere kunne kjøpe apps i Android Market. Det var i starten av juni. Denne gangen strekker han seg i alle fall litt lenger.

- Vi håper betalingsapp-er blir tilgjengelig i de nordiske landene snarest mulig, forhåpentligvis innen noen få måneder. Vi forstår at våre brukere er frustrerte og vil ha tilgang til dette så snart det går, og vi beklager at det vil ta ytterligere noe tid før det blir mulig å kjøpe apps i Norden, sier Svenungsson til Mobilen.no.

LES OGSÅ: Her får du kjøpt Android-spill

Mange hensyn
Enkelte brukere skriver til oss og i diverse forum at de føler seg lurt fordi de har kjøpt en Android-mobil uten å få full tilgang til applikasjonsbutikken. Svenungsson bedyrer at det ikke er viljen det står på, men snarere ressurser og koordinering mellom flere internasjonale markeder.

- Det er mange faktorer som spiller inn for å gjøre kjøp og salg-prosessen så smidig som mulig. Det tar tid å bygge opp brukerstøtte i flere land, og det er noe vi jobber hardt for å løse, sier han.

- Android Market fører brukere og utviklere sammen over over hele verden. Når vi legger til støtte for betalingsapp-er til utviklere i et nytt land, vil det gjøre dem i stand til å selge apps i mange forskjellige land. Det samme gjelder når vi legger til støtte for brukere - de kan kjøpe apps fra utviklere i mange forskjellige land, avslutter Svenungsson.

LES OGSÅ: Nå kan du tippe på Android-telefoner

Pirat-nedlastninger til Android

Mange Android-brukere har sett seg lei av å ikke ha tilgang til betalingsapplikasjoner i Android Market. Ikke bare i Norge, men i alle land som ennå ikke har slik tilgang. Derfor har det dukket opp Android-apps på de samme torrent-sidene som driver ulovlig distribusjon av blant annet filmer, spill og musikk, samt mobilsider med samme funksjon.

Etter det Mobilen.no erfarer velger stadig flere Android-brukere å ta i bruk disse ulovlige metodene, og unnskylder seg med at Google kan takke seg selv som ikke har klart å åpne Android Market for alle.

Svenungsson ønsker ikke å kommentere pirat-trusselen.

Lovlydige borgere kan laste ned en app som heter Market Enabler som gjør at telefonen utgir seg for å tilhøre en utenlandsk operatør, og dermed kan du kjøpe apps med en Google Checkout-konto. Dette innebærer imidlertid at du må "roote" telefonen, altså gjøre vesentlige endringer som gir deg fulle administrator-rettigheter på telefonen, og hindrer blokkeringer fra operativsystemet. Dette medfører også tap av garantien, og er derfor ikke å anbefale. 

Den beste lovlige løsningen er å kjøpe et kontantkort fra for eksempel Tyskland eller Frankrike der Android Market er åpnet, men dette kan også virke litt kronglete.

LES OGSÅ: Våre 15 favoritt-apps til Android

Mer om
annonse