Til hovedinnhold

Her er HTC Desire Z

HTC Desire er den første mobiltelefonen med Android 2.2 og fullt qwerty-tastatur. Mens mange mobilprodusenter velger å navngi sine tastaturmobiler ved å hive på et ”pro” bak navnet til modellen den minner mest om, så har HTC valgt å skille den fra de øvrige Desire-modellene ved å legge til en ”Z”.

Det er antakelig ingen dum strategi, for HTC Desire Z er like anvendelig for den jevne mobilbruker som den er for businesskundene.

Forskjellene
I utgangspunktet minner Desire Z mer om den originale Desire enn om den nye Desire HD.  Begge har en 3,7 tommer stor skjerm, begge er 11,9 cm høye og seks centimeter brede. Og selv om Desire Z har fullt tastatur som kan trekkes frem, så er den bare 2,3 millimeter tykkere enn HTC Desire.
Siden vi først er inne på ulikhetene mellom de to – Desire Z har ikke AMOLED-skjerm, slik Desire først hadde. Nå kommer begge med såkalt Super-LCD, rett og slett fordi AMOLED er mangelvare. Det er vanskelig nok å se forskjell på AMOLED og Super-LCD når vi kan sammenlikne direkte. Men Super-LCD trekker litt mer strøm enn AMOLED.

Begge modellene har optisk navigasjonsfelt, men på Desire Z er feltet langt større enn på Desire. Til gjengjeld har ikke Z-modellen de fysiske tastene du finner på hver side av styrepunktet på Desire. I stedet har Desire Z fire berøringsfelter under skjermen, slik vi kjenner det fra Desire HD.

På nettverkssiden er HTC Desire Z oppgradert med raskere forbindelser i mobilnettet. Nedlastingshastigheten i 3G-nettet er doblet til 14,4 Mbit/s, men opplastingshastigheten er oppgradert fra 2 til 5,76 Mbit/s. Det betyr at du kan laste ned musikk, e-post og annet innhold fra nettet dobbelt så raskt som før. Forutsetningen er at mobilnettet støtter de høye hastighetene.

Ikke like rask

Både Desire og Desire Z kan filme i 720p HD-oppløsning. Desire må riktignok oppdateres til Android 2.2 først. Begge tar bilder med 5 megapiksler oppløsning, og begge har fotolys. Men av en eller annen grunn har Desire Z fått en 800 MHz-prosessor, mens Desire og Desire HD har 1 GHz-prosessorer. I praktisk bruk må vi innrømme at vi merker fint lite til denne foskjellen.

Den noe langsommere prosessoren er muligens årsaken til at Desire Z har langt bedre oppgitt batterikapasitet enn Desire. Nå skal standbytiden være 430 timer, mot 340 til 360 timer på Desire. Taletiden i 2G-nett er økt med nesten 50 prosent, til 9 timer og 50 minutter. I 3G-nett er taletiden 6 timer og 40 minutter, som bare er ti minutter mer enn på Desire.

Design
Når vi får Desire Z i hånden merker vi oss fort at det er en nokså kompakt mobiltelefon. Vekten på 180 gram gjør dette til en av de tyngste mobiltelefonene på markedet. Til sammenlikning veier HTC Desire,  iPhone 4 og Sony Ericsson Xperia X10 alle 135 gram. Vi får ikke akkurat slagside av å gå med Desire Z i lomma, men vi merker at den er der. Den høye vekten i kombinasjon med metallramme og bakdeksel i børstet stål, gjør at telefonen virker kompakt og solid sammensatt.
Toppdekselet er lett å skyve opp, slik at tastene kommer til syne. Tastene er ganske store, og såpass adskilt fra hverandre at vi kan taste uten at det blir for vanskelig. Telefonen er utformet slik at toppdelen løfter seg litt når mobilen åpnes, for så å klappe på plass i riktig stilling. Selve tastaturet er litt høyere enn resten av bakstykket. Det gjør at tastene kommer høyere i forhold til skjermen, og at skjermen derfor blir mindre i veien når vi skal skrive.


Menyene og brukergrensesnittet er ellers slik vi kjenner et fra Desire HD, med grensesnittet Sense, og nett-tjenestene som hører til de nye modellene.

Utpakking
Vi kommer tilbake med en mer omfattende test senere. I mellomtiden kan du studere telefonen nærmere på denne videoen fra utpakkingen.
 

Finn beste pris på HTC Desire Z i vårt prissøk.

Mer om
annonse