Til hovedinnhold

Mobilmarkedet revolusjonert på ett år

Salget av smartmobiler har passert salget av vanlige mobiltelefoner med god margin. Nå er 7 av 10 nye mobiltelefoner såkalte smartmobiler (se faktaboks for definisjon).

Klasseskille

Mens det digitale klasseskillet tidligere gikk mellom de som hadde PC med Internett, og de som ikke hadde det, er skillet på under ett år flyttet helt ut i lommen din. Nå går skillet mellom de som har en mobiltelefon som fungerer som en oppkoblet datamaskin, og de som har en mobiltelefon av den gamle typen, en såkalt featurephone. Men heldigvis er terskelen for å bytte til smartmobil overkommelig for de fleste.

Det var iPhone som for alvor åpnet markedet for enklere smartmobiler med berøringsskjermer. Sammen med HTC og Samsung har Apple kjempet om å levere den aller heftigste smartmobilen på markedet.

Sony Ericsson senket terskelen

Men det er Sony Ericsson som for alvor har satt smartmobiler på kartet. Deres rimelige Xperia X10 Mini og Mini Pro har gått som varmt hvetebrød, og et overslag vi har gjort tyder på at rundt 300 000 nordmenn nå har en Sony Ericsson Xperia-mobil med operativsystemet Android.
Også HTC har fått et kraftig oppsving med Android, og sliter i likhet med Samsung med å få nok telefoner til å dekke etterspørselen. Antallet smartmobiler på markedet kunne antakelig vært enda høyere, om det bare hadde vært nok telefoner å få tak i.
Nokia lanserte i høst sin N8, og har opplevd større etterspørsel etter denne mobiltelefonen enn etter noe annet produkt de har levert. Nokia er også den aktøren som har solgt flest smartmobiler gjennom tidene, basert på det døende operativsystemet Symbian S60.

Nokia størst

Selv om både Android og iPhone får mye oppmerksomhet, så er det fremdeles Symbian-mobiler det selges mest av. I andre kvartal i år hadde Symbian 41 prosent av smartmobilsalget globalt. Det gjør Symbian til mer enn dobbelt så stor som nummer to, som er BlackBerry med 18 prosent. 17 prosent kjøpte Android, mens 14 prosent av smartmobilkundene kjøpte iPhone.

Det så ikke lyst ut for Windows Mobile i andre kvartal. Bare 5 prosent av smartmobilene som ble solgt brukte Windows. Tallet er ventet å øke noe, nå som Windows Phone 7 er kommet på markedet. 

To prosent kjøpte Linux-mobil, og de siste to prosentene ble fordelt på Bada, Palm og andre smartmobil-OS.

Treghet i systemet

Men selv om det vil bli solgt nær halvannen million smartmobiler i Norge i år, så tar det tid før alle har fått byttet ut den gamle mobiltelefonen sin. Ved utgangen av året vil det fremdeles være rundt 70 prosent "vanlige" mobiltelefoner i Telenors nett, ifølge tall fra Handset Analysis Tool.

– Det er imponerende å se hvor fort markedet har endret seg. På under ett år har smartmobiler gått fra å være for de spesielt interesserte til å bli et produkt som er like naturlig for alle. Våre kunder er i aldersgruppen 12 til 70 år, sier Erik Sandsmark i Sony Ericsson til Mobilen.no.

Passer alle

Sandsmark tror det er smartmobilenes evne til å dekke mange ulike behov som gjør at denne typen mobiltelefoner nå har overtatt markedet.

– iPhone skal ha æren for å ha åpnet folks øyne, men det er Android som i dag er den største drivkraften. Uansett hvilket interesseområde du har, så vil du finne en Android-mobil og en applikasjon som passer for dine behov. For godt under 2000 kroner får du en mobiltelefon som løser mange av de oppgavene du før måtte ha dedikerte enhet til, sier Sandsmark, og trekker frem avanserte treningsapplikasjoner med GPS, logg og virtuelle treningspartnere som et eksempel. Han tror mobiltelefonen er i ferd med å bli vårt viktigste digitale verktøy.

Toget går

En virtuell treningspartner er neppe en livsnødvendighet. Men når flere mennesker nå bruker mobil enn PC for å søke på Google eller dele informasjon på Facebook, så er du allerede blitt en teknologisk sinke om du sverger til at mobiltelefoner bare skal være til å ringe med. 


HTC Desire HD er et eksempel på en svært avansert smartmobil. I tillegg til de vanlig mobilfunksjonene kan denne brukes til nettsurfing, nedlasting av applikasjoner, navigasjonssystem, HD-video-kamera og som trådløst modem, bare for å nevne noe.
Et eksempel på en featurephone er Nokia X3. Denne mangler muligheten for å utnytte Internett på en effektiv måte. Du kan heller ikke laste ned og kjøre applikasjoner på denne mobiltelefonen.
 
Fikk du lyst på en ny telefon?
Her er Norges syv beste smartmobiler

Mer om
annonse