Til hovedinnhold

Millionerstatning etter hull i verdens største BitCoin-børs

Nye eiere skal dele ut millioner til de berørte.

Julia Zakharova, Shutterstock

Tilliten til den nå svært utebredte, digitale valutaen Bitcoin fikk et alvorlig skudd for baugen i februar i år, da det ble klart at den største børsen MtGox led av et sikkerhetshull som gjorde at Bitcoin tilsvarende 2,1 milliarder kroner forsvant fra børsen.

Som en konsekvens av tyveriet, som kan være et av tidenes største, sendte MtGox-eierne inn en konkurssøknad. Like etterpå ble det også levert inn et gruppesøksmål på vegne av brukerne, med beskyldninger om kontraktsbrudd, svindel, uaktsomhet og en rekke andre forhold.

Kan nå gjenoppstå

Siden har det sett heller mørkt ut for den store Bitcoin-børsen, men nå kan Ars Technica og nyhetsbyrået Reuters melde at det er blitt inngått et forlik som innebærer at den saksøkende parten vil godta et salg av MtGox.

Den potensielle kjøperen er et selskap ved navn Sunlot Holdings, et investeringsselskap som blant annet har den tidligere skuespilleren Brock Pierce ombord. Pierce har blant annet medvirket i The Mighty Ducks-spillefilmene.

Forliket innebærer at Sunlot Holdings overtar både de finansielle midlene og byrdene til MtGox. Brukerne som gruppesøksmålet representerer vil på sin side tildeles en eierandel i det nye MtGox på 16,5 prosent, og i tillegg skal 200 000 Bitcoins som MtGox sier de fant i etterkant av skandalen også deles ut til brukerne.

Kjøpssum på én Bitcoin

Brukerne vil i tillegg dele ut en sum på 20 millioner dollar i vanlig valuta som administratoren av MtGox visstnok sitter på.

Selv om dette ikke på langt nær kompenserer fullt ut for de tapte midlene til kundene, sier advokaten som representerer kundene i saken at forliket er det beste alternativet.

Summen som Sunlot har tilbudt for MtGox er visstnok på bare én Bitcoin, det vil si rundt 3000 kroner, så det er nok altså ikke det økonomiske det står på. Avtalen må imidlertid godkjennes av den japanske retten som behandler søksmålet, og det er ennå uvisst når denne godkjennelsen eventuelt vil finne sted.

Hackere hevder de har bevis for at MtGox svindlet kundene:
Brøt seg inn på børsens servere og fant avslørende dokumenter »

Mer om
annonse