Google risikerer gigantbot på 50 milliarder kroner
EU har formelt anklaget søkegiganten for monopolisme.
Det er en kjensgjerning at EU har hatt mange høner å plukke med Google i lang tid, og ennå er den mektige organisasjonen på ingen måte ferdig med søkegiganten. Nå rasler EU på nytt med sablene, og denne gangen står det mer på spill enn noensinne for Google.
I en fersk pressemelding kunngjør EU-kommisjonen at de nå har oversendt formelle anklager til Google om misbruk av markedsposisjonen som selskapet har innen nettsøk. I tillegg varsler kommisjonen at de har startet en separat, formell etterforskning av det markedsdominerende mobiloperativsystemet Android.
– Bryter med konkurranselovene
Bakgrunnen er at EU som tidligere mener at Google bryter med unionens konkurranselovgivning, og i dette tilfellet er det først og fremst den såkalte Google Shopping-tjenesten EU har problemer med. Google Shopping er en tjeneste som lar folk søke etter produkter fra en rekke nettbutikker på ett sted og enkelt sammenligne priser.
Som EU redegjør for i en egen artikkel mener kommisjonen at denne tjenesten favoriseres over andre, tilsvarende tjenester blant Googles søkeresultater, som altså dermed gir søkeselskapet en urettferdig fordel og hemmer konkurransen. I tillegg mener EU at praksisen rammer forbrukerne.
Når det gjelder Android-saken, som også ble omtalt i en separat pressemelding, skal EU undersøke om Google har forhindret utviklingen av rivaliserende operativsystemer og markedstilgangen til slike, ved å inngå konkurransehemmende avtaler og/eller ved å misbruke markedsmakten sin.
Kan gi bot på 50 milliarder
Kommisjonen sikter til avtalene som produsenter må inngå med Google når det gjelder installasjon av selskapets proprietære apper og tjenester, og det EU skal undersøke er om det er blitt inngått eksklusive avtaler om forhåndsinstallasjon av Googles egne tjenester for å stenge ute konkurrentene.
Som blant andre New York Times melder er de nye anklagene mot Google svært alvorlige, og kan i verste fall føre til at EU ilegger søkegiganten en saftig bot på så mye som 10 prosent av selskapets seneste, årlige omsetning. Dette tilsvarer rundt 6 milliarder euro, altså rundt 50 milliarder kroner.
Det gjør boten, om den faktisk blir ilagt, til den største noensinne i sitt slag. Den forrige rekorden ble satt i fjor sommer, da EU ga prosessorprodusenten Intel en bot på formidable 8,6 milliarder kroner for misbruk av markedsmakten sin.
Mener det finnes mye konkurranse
Google selv ga et ganske grundig svar på tiltalen i et blogginnlegg, hvor det blant annet legges frem statistikk som selskapet mener beviser at Googles posisjon på ingen måte har skader konkurransen på nettet. Selskapet peker blant på at Google Shopping-tjenesten har en rekke store konkurrenter med mye større markedsandeler.
I tillegg peker Google på at det også innen søk finnes flere konkurrenter som for eksempel Yahoo og Bing, samt nye søkeassistenter som Apples Siri og Microsofts Cortana. Selskapet understreker også at store, konkurrende tjenester som Facebook og Twitter også i økende grad brukes til ulike typer søk og anbefalinger.
I mellomtiden utvikler Google stadig tjenestene sine: Nå jobber selskapet med en reklamefri YouTube-tjeneste »