Tek.no

Nyhet

Her får Apple-brukeren «homofobe» svar fra taleassistenten Siri

La ut YouTube-video som antyder at taleassistenten ikke liker homofile.

YouTube
16 Apr 2015 18:08

At anti-homofili-holdninger skulle ha spredt seg til teknologiens verden kan kanskje høres litt drøyt ut, men en Apple-kunde mener nå at dette faktisk har skjedd. Den britiske avisen The Telegraph melder nemlig om en person som tilsynelatende fikk «homofobe» svar fra den russiske utgaven av Apples taleassistent Siri.

Lastet opp YouTube-video

Apple-kunden, som er en russer bosatt i London, lastet opp en video på YouTube, hvor han blant annet spør Siri om hvordan man registrerer et homofilt ekteskap i Storbritannia. Svaret taleassistenten gir er «jeg skal late som om jeg ikke hørte det».

Siri er en taleassistent som gir brukeren muntlige svar på en rekke forskjellige spørsmål. Nå mener noen at tjenesten er homofob. Foto: istock 18059340

Russeren, som for øvrig selv er homofil, spurte også Siri om hvor de nærmeste utestedene for homofile befinner seg, hvorpå Siri svarer at «hun ville blitt rød hvis hun kunne», uten at det er helt klart hva dette betyr.

For å videre teste tjenesten spurte Apple-brukeren også om homofilt ekteskap er normalt, med det svaret at «jeg mener denne følelsen burde anses som negativ». På bakgrunn av dette benyttet brukeren videoen til å spørre Apple om hvorfor den russiske utgaven av Siri har det han kaller «homofobe» holdninger.

Kan dreie seg om en feil

Som The Telegraph melder har den russiske organisasjonen Lesbiru, som jobber for homofile og lesbiskes rettigheter i Russland, reagert sterkt på videoen. Ifølge organisasjonen skal Siri ha gitt normale svar på de overnevnte spørsmålene i andre land utenfor Russland.

En del av kommentarene til videoen er av svært negativ art, hvorav noen oppfordrer til å saksøke Apple. En annen kommentatorer er imidlertid av den oppfatning at det hele trolig dreier seg om en feil som gjør at Siri feiltolker ordet «homofil», og at det er tvilsomt at Apple med viten og vilje har laget en homofob Siri-versjon.

Apple selv har ikke offisielt kommentert saken, men en talsperson fra selskapet fortalte til nettstedet Pink News at de tilsynelatende homofobe Siri-svarene stammer fra en bug som nå skal være fikset. Det er ikke klart hva slags bug det er snakk om. Videoen ser du under.

Snart får du flere taleassistent-alternativer på Apple-produktene: Microsofts Cortana vil nemlig bil tilgjengelig på iOS og Android »

Les også
Vi har prøvd iOS 9: Slik blir din «nye» iPhone og iPad
Les også
Se hva vi fant i nye iOS 9
Les også
Dette mener testere om Apple Watch
Les også
Microsofts taleassistent kommer til Android og iOS
Les også
Siri skal snart snakke svensk og dansk
annonse

Les også