Tek.no

Nyhet

120 års videohistorie er lagt ut på Youtube

Gullgruve for studenter og historieinteresserte.

24 Juli 2015 09:00

Har du irritert deg over at historiske videoklipp kan være vanskelige å finne? Enten du jakter på bilder fra månelandingen, eller fra Martin Luther Kings legendariske tale, er løsningen nå på plass, og plassen heter Youtube.

Det er The Guardian som melder at Associated Press og British Movietone har lagt ut hele sine videoarkiv på tjenesten. Dermed er det nyhetsdekning i video gjennom 120 år du nå kan søke gjennom, og samlet skal videonnholdet være på fler enn 550 000 videoer med en samlet spilletid på en million minutter.

— Et visuelt leksikon

De to tjenestene presenterer arkivet som et slags visuelt leksikon, og innholdet spenner altså helt tilbake til 1895, samtidig som det oppdateres løpende.

Begge de to innholdsleverandørene har lagt ut introduksjonsvideoer på tjenesten, der man får et kjapt innblikk i hvilke typer videoer som gjelder. Kort sagt er det litt av alt, og videoene preges av tiden de er fra. Med andre ord er det litt filmavispreg over bildene, som ikke har fått nye kommentarspor eller andre endringer i prosessen.

Noen er imidlertid klippet sammen i nyere tid for å hedre jubiléer og svært viktige hendelser.

I mai lanserte Youtube støtte for video med 60 bilder i sekundet. Løsningen er tiltenkt spillvideoer der opptakene ofte er i langt fler enn de vanlige 30 bildene per sekund. Les mer om oppdateringen i denne artikkelen »

Under ser du introduksjonsvideoen fra Associated Press:

Les også
NASA har laget «fargefilm» fra solsystemets yttergrense
Les også
California letter på sløret om autobilulykker
Les også
Disse timelapse-videoene består av mange millioner Internett-bilder
Les også
Halvparten av verden på Internett
annonse

Les også