Nyhet

Japan vil bygge heis opp til verdensrommet innen 2050

Dagens sprøeste nyhet.

Det høres kanskje ut som en sprø idé fra en sci-fi-film, men et byggefirma i Japan er dønn seriøse - de vil lage en heis som går helt opp til verdensrommet.

Obayashi er blant Japans største byggefirmaer, og de har større visjoner enn de fleste. Innen 2050 ser de for seg å kunne bygge en heis som går 96 000 kilometer rett opp i lufta, én fjerdedel av avstanden mellom Jorden og månen, og revolusjonere romtransport i samme slengen.

I enden av den 96 000 kilometer lange heisen, vil et digert «anker» holde konstruksjonen på plass i verdensrommet. Selve romstasjonen turister kan besøke vil befinne seg langt nærmere jorden, «bare» 35 000 kilometer over jordoverflaten. Reisen opp til romstasjonen vil ta litt over syv døgn.

Umulig å bygge i dag

Byggeprosjektet ble først omtalt for to år siden da en enorm internasjonal undersøkelse ble gjennomført, og det ble bekreftet at en «romheis» ville være fysisk mulig å lage. Det krever imidlertid enorme mengder karbonbaserte nanotuber, som ennå ikke kan masseproduseres på en økonomisk bærekraftig måte.

Obayashi anslår at dette vil være på plass innen 2030. Innen den tid vil de også måtte slå seg sammen med andre selskaper fra andre land for å ha råd til å faktisk bygge heisen.

Karbonbaserte nanotuber tåler angivelig over hundre ganger så mye som vanlige stålkabler, ifølge Yoji Ishikawa, en forsker hos Obayashi.

Billig romreise

Skulle heisen noen gang bli bygd, vil den gjøre reiser ut i verdensrommet langt billigere enn dagens reiser med romskip. I dag koster det rundt 22 000 dollar å frakte én kilo med varer opp til den internasjonale romstasjonen. Med Obayashis romheis ville kiloprisen falt til 200 dollar.

Selskapet sier de ser for seg at vogner med opptil 30 personer kunne blitt sendt opp til romstasjonen om gangen.

Se en video av hvordan de tror romheisen vil fungere i praksis hos ABC Australia.

Det kan bli flere måter å reise til verdensrommet:
Luftballong vil løfte deg 30 000 kilometer rett opp »

(Kilde: ABC)

Les også
Hadde du turt å ta denne heisen?
annonse