Til hovedinnhold

Snart kommer de 3D-skrevne missilene

Teknologien får nytt, eksplosivt bruksområde.

Raytheon

3D-skriverteknologien har etter hvert fått et utall bruksområder, og har som kjent også beveget seg inn på den våpenrelaterte arenaen i form av diverse kontroversielle skytevåpen. Nå har 3D-skriverne imidlertid levert våpen av betydelig mer destruktiv art, nemlig missiler.

Et våpen- og sikkerhetsselskap ved navn Raytheon har nemlig nå laget det som antakelig er verdens første selvstyrte missil med 3D-skriverteknologien.

Skrev ut 80 prosent av delene

Det er riktignok ikke snakk om en komplett, operativ missil. Ifølge Raytheon skal forskerne ved selskapet imidlertid ha klart å 3D-skrive nesten alle komponentene som trengs for å bygge en fullt fungerende missil, nærmere bestemt rundt 80 prosent.

I fremtiden kan man kanskje sette sammen langdistansemissiler i felten takket være 3D-skrivere. Foto: Esteban De Armas/Shutterstock.com

Delene ble laget ved hjelp av den tradisjonelle, addititive metoden og ble bygget med kostbare, men kommersielt tilgjengelige 3D-skrivere, samt modifiserte utgaver av billige 3D-skrivere rettet mot vanlige forbrukere.

Komponentene som forskerne skrev ut omfattet både selve skroget, finnene og deler til rakettmotoren og styringssystemet ombord. Som på andre områder hvor det ekseperimenteres med 3D-skriving er hensikten med arbeidet blant annet å få ned produksjonskostnadene og gjøre fremstillingen av missiler langt mer «hendig».

Kan potensielt brukes i felten

– Du kunne potensielt ta med deg 3D-skriverne i felten; maskiner som lager maskiner. Brukeren vil kunne skrive ut «on demand». Det er visjonen, sa ingeniør ved Raytheon Jeremy Danforth i pressemeldingen. Selskapet innrømmer likevel at et slikt scenario ligger et stykke frem i tid, da det kreves kontrollerte omgivelser for å sette sammen den komplekse elektronikken.

Selskapet jobber imidlertid også med å utvikle nye løsninger for 3D-skriving av elektronikk. Det er allerede mulig med 3D-skriving av enkle kretser ved hjelp av spesialbygde «blekkskrivere», men Raytheon ønsker å skrive ut mer avanserte, tredimensjonale kretser på sikt

I siste instans er målet å 3D-skrive alle komponentene som trengs i ett integrert system. Når vi eventuelt får se de fungerende, 3D-skrevne missilene i aksjon er høyst uvisst. Mer informasjon finner du hos Raytheon.

Bilindustrien brukes også teknologien: Dette skal være verdens første 3D-skrevne superbil »

(Via Gizmodo)

annonse