Til hovedinnhold

Terminator-aktig stoff reparerer seg selv på få sekunder

Kan blant annet brukes på romskip.

Paramount Pictures

Nylig måtte den internasjonale romstasjonen ISS flytte seg utover i verdensrommet, ettersom det var mulighet for kollisjoner med romsøppel i den originale banen. Selv en liten skade kan få katastrofale følger når all lufta på innsiden plutselig vil ut i tomrommet utenfor.

Dette stoffet reparerer seg selv

Nå har forskere finansiert av NASA demonstrert et stoff som kan være med å løse problemet. Kort sagt er det snakk om en væske som befinner seg mellom to polymer-lag. Om det kommer et hull i ett eller begge lagene, vil væsken umiddelbart tette det – og så stivne, ettersom den kommer i kontakt med luft.

Prosessen tar ikke mer enn noen få sekunder, sier forsker Scott Zavada fra University of Michigan til nettstedet IFLScience.

På et romskip vil stoffet reagere med luften fra innsiden, som er på full fart ut av hullet. Men det kan også brukes på fly, drivstofftanker og annet her nede på jorden.

I videoen under kan du se hvordan det fungerer når en kule penetrerer materialet.

Du kan lese hele forskningsrapporten på ACS Macro Letters.

Endringen av banen til ISS har forøvrig resultert i at danske Andreas Mogensen og hans to reisevenner fortsatt sitter i et tettpakket Soyuz-romskip i stedet for å more seg på stasjonen.

De ble skutt opp i går morges, og turen som før ville tatt 6 timer tar nå to dager »

(Kilde: IFLScience)

annonse