Kan du gjøre et flatskjermkupp?

Verdens finans står på stupet og mange frykter at det snart hopper utfor, andre mener det for lengst har gått i bakken. Sikkert er det i hvert fall at mange for tiden sparer inn på den personlige økonomien for å komme fallet i møte. Kan det bety at du vil kunne gjøre et flatskjermskupp?
Forventer nedgang i salg
Ifølge svenske IDG melder Samsung at de forventer seg en nedgang i salget fremover for forbrukerelektronikk. Svenske butikker bekrefter ovenfor nettsiden at de merker en utvikling hvor folk handler mindre enn før. På den positive siden vil dette kunne gi deg billige produkter når butikkene ikke får solgt unna lageret.


Svenskene frykter de må selge flatskjermer billig fremover.
Men står norske butikker ovenfor den samme problematikken? Ifølge de vi har pratet med vil fremtiden bli billigere, men finansuroen påvirker derimot ikke vår kjøpelyst.
- Det er vanskelig å spå om prisutviklingen, men tallene hittil i år tyder på at folk kjøper like mye nå som før, sier Erik Andersen, informasjonssjef i Elektronikkbransjen.
Ifølge han har markedet for forbrukerelektronikk blitt lite påvirket av finansuroen. Dette markedet påvirkes ikke på samme måte som boligmarkedet fordi det innebærer mindre summer påpeker han. Prisene vil derimot falle ifølge han.
- Prisutviklingen er ikke så sårbar ovenfor finansuroen, men derimot påvirkes den av andre faktorer som nye produkter og utvikling innen teknologien, forklarer Andersen.


Nordmenn kjøper elektronikk selv om finansmarkedet skjelver. Her fra Elektrofilmessen 2007.
50 tommere selger som aldri før
Hans påstand støttes opp av butikkene. Hverken Expert eller Elkjøp har fått indikasjoner på at folks kjøpelyst har stagnert. Heller tvert imot.
- Vi ser faktisk en økning i salget, Spesielt når det gjelder store flatskjermer. Salget av 50 tommere har blitt doblet sammenlignet med året før, sier informasjonsansvarlig hos Expert, Nils Erlimo.
Han tror samtidig at prisen har spilt en viktig rolle her. Slike skjermer har falt kraftig i pris på grunn av teknologisk utvikling og etterspørsel og dette har medført at folk har råd til slike produkter nå. Finansuroen merker de derimot lite til.


Nordmenn kjøper stadig større skjermer hos Expert.
Prisen vil ned
Informasjonsansvarlig hos Elkjøp, Åshild Indresøvde, kan bekrefte påstandene fra Expert og Elektronikkbransjen.
- Prisen på elektronikk som for eksempel flatskjerm har falt mye det siste året, og vi ser at dette og slukkingen av det analoge bakkenettet medfører at folk kjøper flere slike produkter. Det er mulig forbrukere nå vil roe ned, og det er klart vi følger med i utviklingen og Elkjøp har en visjon om å være gode på pris, men hittil i år har vi ikke sett noen nedgang i forbruket. Prisen vil derimot falle naturlig ettersom det kommer nye produkter og ny teknologi, forklarer hun.


Prisen på elektronikk blir stadig billigere, men det har lite å gjøre med at finansmarkedet faller.
Med andre ord vil du neppe kunne gå på noen handlefest på grunn av den internasjonale finansuroen med det første. Men billigere produkter vil du uansett kunne se frem til, selv om dette vil ta lengre tid enn det tar børsen å falle ned.

Les også
Her er årets julegave
Les også
Kaffe og flatskjerm er salgsvinnere
Mer om
annonse