Til hovedinnhold

Skru opp lyden igjen

I forbindelse med en ny amerikansk undersøkelse som viser at store deler av den unge befolkningen har hørselsskader, har Time Magazine intervjuet en hørselekspert ved sykehuset i Boston. Alt er ikke bare negativt mener han.
Høyt, men kort
Det at høy musikk skader hørselen din automatisk, er i ifølge legen Brian Fligor en myte. Han oppfordrer faktisk til å skru opp musikken, men advarer samtidig om en viss form for måtehold. Tidsaspektet er veldig viktig.
- En tommelfingerregel er at ved 80 prosent lydvolum på en Ipod med de medfølgende øreproppene, kan du lytte i 90 minutter daglig uten noen som helst fare for å skade hørselen. Skrur du imidlertid opp til 100 prosent lydstyrke, vil alt over fem minutter kunne være skadelig. Det er imidlertid store variasjoner hvor sensitive mennesker er, sier Fligor til Time.


Støyreduserende hodetelefoner hjelper deg å beholde hørselen på topp.

Volum ganger tid
Tidsrammene for hvordan du lytter til musikk er helt klart vesentlig. Hos Hørselshemmedes Landsforbund er de ikke helt enig med Fligor, men er klar på at lydstyrke i sammenheng med hvor lenge du lytter er alfa og omega.
- Vi pleier å si en såkalt 60-60-regel. Holder du deg på 60 prosent av volumstyrken på for eksempel en Ipod, og begrenser hver lyttesesjon til circa en time, er du relativt trygg. Du må imidlertid ta en markant pause mellom hver 60 minutter med musikk. Ørene må få en klar hvilepause. 30 minutter burde være tilstrekkelig. En mp3-spiller leverer ikke nok lyd til å gi såkalt impulsstøyskade, det vil si umiddelbar hørselskade som for eksempel fra et skudd, men hvile er likevel viktig, sier informasjonsjef Anders Hegre i Hørselshemmedes Landsforbund.
Anbefaler støykansellering
Hodetelefoner med såkalt "noice-cancelling"-funksjon, som stenger ute en rekke frekvenser fra omverdenen anbefales på det varmest av den amerikanske legen.
- Jeg vil absolutt anbefale alle til å oppgradere til hodetelefoner som blokkerer bakgrunnstøy. Undersøkelser vi har gjort på fly og på t-baner viser at de aller fleste benytter et volum som kan være skadelig for hørselen når det blir mye støy fra omgivelsene, sier Fligor.

Mer om
annonse