Til hovedinnhold

Ny type kamera lansert

Teknofil skrev tidligere i høst om Olympus og Panasonics samarbeid å utvikle en ny objektivfatning kalt Micro Four Thirds, som gjør det mulig å konstruere enda mindre systemkameraer. Nå er altså det første kameraet klart – Lumix G1.
Den nye standarden reduserer kameraets størrelse og vekt betraktelig sammenlignet med tradisjonelle digitale speilreflekskamera. Da vi snakket med kameraekspert Kai Thon, redaktør for fotonettstedet Digit.no, så han kun fordeler med dette nye kameraformatet.
- Mange som har sittet på gjerdet og ventet med å kjøpe speilrefleks fordi det er stort og klumpete vil nok hive seg på denne type kamera. Her kombineres det beste fra kompakt- og speilrefleksverdenen, sier han til Teknofil.no.


Slik ser G1 ut foran og bak.
Målene på Lumix G1 er 12,4 x 8,4 x 4,5 cm, med en vekt på 385 gram. Til sammenlikning veier Canons nybegynnerspeilrefleks, EOS 1000D, 450 gram og har målene 12, x 9,8 x 6,2 cm. Det er med andre ord et stykke før vi er helt nede i kompaktkamerastørrelse.
Grunnen til at de nye kameraene kan lages mindre enn tradisjonelle speilreflekskamera er at de ikke bruker speil, men en elektronisk søker i stedet. Dermed kan vi ikke kalle disse for små speilreflekser, men bruker i stedet betegnelsen systemkamera. En av fordelene med en slik elektronisk søker er at Liveview-funksjonen – at du kan se motivet på skjermen samtidig som du fotograferer – skal være kraftig forbedret. Du nå kan også ta opp video med HD-kvalitet rett på systemkameraet.
Spesifikt for G1 er en 12, 1 megapikslers sensor av typen 4/3, et ultralydfilter som forhindrer at støv og andre fremmedelementer setter seg fast i bildesensoren. Kameraet har også en mini-HDMI-utgang for tilkobling til andre enheter.
G1 kommer i sort, rødt eller blått, og vil koste rundt 6.800 kroner når det kommer på markedet i oktober.

Mer om
annonse