Tek.no

Nyhet

Tidenes tåpeligste spillkonsoller

Ole Morten Knudsen
4 Des 2008 18:00

Spillindustrien har med årene vokst seg enormt stor. Musikkbransjen og filmbransjen kan med misunnelige blikk se at den tidligere bortgjemte lillebroren etter hvert skyter ifra med henhold til økonomisk gevinst. Men i jakten på dine penger er det ikke få som har prøvd seg med forskjellige konsepter. Cracked har satt opp en liste med det de anser som tidenes tåpeligste konsoller. Her er noen av disse. I tillegg har vi lagt til noen av våre egne funn.

Magnavox Odyssey 100
Magnavox Odyssey 100 kom på markedet i 1972, da spillkonsollens storhetstid enda var mange år unna. Faktisk var denne konsollen i utgangspunktet banebrytende. Selv før Atari lanserte sine første Pong-maskiner var Magnavox Odyssey på markedet med det samme spillet. Derimot klarte ikke salget av Magnavox Odyssey å ta av. Ifølge Cracked kom dette av at mange trodde systemet måtte kobles sammen med en Magnavox-TV. Dermed kjøpte publikum heller Ataris versjon.

Magnavox ga seg likevel ikke og kom etter hvert på banen med flere konsoller, Magnavox Odyssey 200, 300 og 400. Med utviklingen kom det også flere spill til, både hockey og tennis. Problemet var at alle så ut som dette:

Magnavox klarte heller ikke å få på plass et system som holdt telling på poengsummen på skjermen før utgave 200 og 300. Dette medførte at spillere måtte holde tellingen manuelt ved hjelp av en poengteller festet til konsollen. Atari lå derimot et hakk foran med sitt system, et hakk Magnavox aldri maktet å ta igjen.

Fairchild Channel F

Det var ikke bare Magnavox som måtte se seg slått av Magnavox. Selskapet Fairchild Semiconductor lanserte sin konsoll Video Entertainment System i 1976. Dette var den første konsollen på markedet som tok i bruk eksterne kassetter i stede for innprogrammerte spill. Det hjalp likevel ikke i kampen mot Atari. Konsollen byttet navn til Fairchild Channel F etter en navnekrangel, det hjalp heller ikke på salget. Konsollens kontroller var heller ikke veldig salgsfremmende. Ledningene var unormalt stive, så stive at selv normal bruk kunne ødelegge dem.

Etter 26 lanserte spill ga Fairchild opp konsollen. Senere kom de på markedet med en andreutgave som ble gitt opp etter kun seks spill. I det minste fikk Fairchild farten på Ataris utvikling av konsoll som tok kassetter.

Vectrex

Vectrex var utvilsomt en stor innovasjon når den ble lansert av Western Technologies og Smith Engineering i 1982. Denne konsollen kom nemlig med sin egen skjerm. Foruten dette maktet derimot ikke konsollen å imponere. Spillene kom nemlig i kun to farger, svart og hvit, mens samtidige konsoller for lengst hadde oppdaget at det var mulig å produsere spill med farger.

For å bøte på dette ble det lagt ved egne transparente plastark for å gi en illusjon av farger. Det hjalp derimot lite på opplevelsen og systemet ble gravlagt i 1984. Entusiaster har derimot fortsatt å produsere egne spill til systemet helt frem til våre dager.

Barcode Battler

Denne håndholdte konsollen ble lansert av selskapet Epoch i 1991. Blant håndholdte konsoller finnes det en rekke håpløse produkter, men denne tar trolig kaka. Barcode Battler ble lansert da Nintendo Gameboy hadde tatt markedet med storm. Sammenlignet med Nintendo sin maskin hadde denne dingsen ingen grafikk annet enn tall, ingen avanserte lyder og kun ett "spill".


Spillet gikk ekstremt dårlig, og i stedet for å forklare hvorfor henviser vi heller til denne videoen fra YouTube, som på en enestående måte forklarer hele problemet med denne konsollen:

E.T. the Extra-Terrestrial

Det er ikke bare spillkonsoller som har bommet stygt opp gjennom årene. Det har også blitt produsert en rekke spill som kun er skapt for å tyne publikum for penger. Et av disse er Ataris E.T. the Extra Terrestrial som bygde på filmen E.T. og ble gitt ut i 1982. Til forskjell fra filmen ble spillet langt fra noen suksess. Heller tvert imot.


Formålet i spillet var mildt sagt uforståelig, men tilsynelatende skulle du få E.T. til å falle ned i diverse hull i bakken og samle sammen biter til en telefon. Både grafikken, konseptet og underholdningsverdien lå på et lavnivå som du kan se i denne youtubevideoen.
Spillet var en katastrofe for Atari, og et lass av usolgte spill var en sterk faktor i selskapets fall. Angivelig skal det ligge flere hundre tusen kopier nedgravd i ørknenen ved New Mexico. Og det er ingen vits i å dra på skattejakt, spillet selges nemlig for kun noen få kroner på Ebay.
Hos Cracked kan du lese om flere mislykkede spillkonsoller.

Les også
Håpløse nettløsninger for filmleie
Les også
Tidenes mest håpløse produkter
annonse

Les også