Nå kan du oppleve live-TV på en HELT ny måte

Ungdoms-OL overføres i VR. Det gir deg full kontroll.

Det er ikke mange dagene siden Samsung tappet oss på skulderen for å informere om at årets Ungdoms OL ville bli overført i VR. Jaha, tenkte jeg. Også jeg som i utgangspunktet tenker at jaktstart har noe krigersk ved seg. Du har sportsidioter, og så har du sånne som meg, idioter som ikke kan sport.

Men jeg liker jo VR, så da fredagskvelden falt på trakk jeg på meg brillene som hører til Galaxy S6. Gear VR er en slags ekstremversjon av de mange billige VR-maskene man har utenpå mobilen sin. Forskjellen er at den kommer med sin egen apportal, har en del knapper og et berøringsfelt, slik at det er mye enklere å kontrollere opplevelsen uten eksterne taster eller annet tilbehør.

Hva er det som foregår der borte?

Det skulle vise seg at mitt sportslige handicap spilte fint liten rolle. Det første som ble sendt var åpningen av arrangementet, og innledningsvis handlet det mer om raff musikk og ungdom som hoppet rundt inni badeballer. Hva det faktisk handler om må fuglene vite. Men det ble raskt tydelig at dette her er en helt ny måte å se denne typen arrangement på.

For deg som allerede har Gear VR er sendingene tilgjengelige via appen Next VR.

Her kommer det jaggu et OL-flagg rekende på ei fjøl.

Jeg fulgte funksjonærer med blikket, mens de spaserte forbi. Ok, det skjer noe spennende rett ved her, men hva er det der borte? Elementer som ville gått bort i klippen hos TV-kanalene er enkelt tilgjengelige med masken på.

Plutselig ser vi jaggu rett på en «annen» publikummer. Han og kompisen peker på kameraet med store votter. Halla! Det er øyeblikket før jeg vinker tilbake, men jeg tar meg i det. Pikslene i bildet avslører at jeg ikke er der, men samtidig viser produksjonen også at en del av demomaterialet har vært ganske labre saker.

Men hva er det der? Mennesker som bærer rundt på fortidens kamera? Buuuh!

Fortsatt pikselert, men mye bedre enn fryktet

Også fagredaktør Niklas Plikk trakk i brillene for å få med seg åpningen.

Innholdet vi har sett på før har ofte kommet fra appen VRSE, en slags innholdsportal på linje med Oculus'. Men mye av innholdet der har sett ganske dårlig ut. Joda, du kan saktens snu hodet i alle retninger for å se forskjellige ting, men kvaliteten har vært så som så.

Men igjen, innholdet i VRSE tok noen hundre megabyte for relativt lange seanser. I løpet av kveldens ti minutter til sammen med OL-sending presterte jeg å bruke rundt en halv gigabyte datatrafikk.

Dermed bør du passe meget godt på datatilkoblingen din før du setter i gang. En litt forsiktig datakvote spises opp på null komma niks.

En ting som imidlertid skuffer litt innledningsvis, er at OL-sendingen bare er i 180 graders VR. Bak meg henger det en svær diger OL-plakat og noen Samsung-logoer. Det er jo pent nok, men det er lite som tar deg ut av følelsen av å være der mer effektivt enn å tippe utenfor kanten av «virkeligheten».

Hva? Vi har visst tippet utenfor virkeligheten. Foreløpig er ikke sendingen i fullstendig 360-graders video, så bak meg er det bare en diger plakat.

Nyvunnet frihet

Uansett synes dette som en svært spennende måte å se live-hendelser på. Vi har visst at det nok ville være det hele tiden, men å oppleve det er noe annet. Følelsen av frihet er en vi knapt har opplevd før. Det føles som å være et kamera, men ikke helt som å være en tilskuer. Alternativt føles det som å ha på seg kyllingkostyme samtidig som man er tilskuer. Folk peker jo på meg.

Hei! Hallo! Jeg er jo her jeg også. Å, nei. Det var jeg visst ikke. To øyeblikk tidligere pekte mannen til høyre på det som sannsynligvis er en ganske merkelig kamerarigg i Lillehammer.

I deres ende er det naturligvis en kameraløsning med mange linser som står satt opp. Slikt utstyr har en tendens til å se ganske merkelig ut, og for mange er det helt nytt. Naturligvis er også den enden ganske så spennende. Men hadde folk gjort det samme i levende live, hadde jeg muligens gravd meg ned i tide.

Faktisk er det så morsomt å titte på at det kanskje blir et par OL-sendinger på meg. Og jeg som ikke likte sport. Sånn kan det jo også gå.

Les også
I år skal OL sendes i både VR og 8K-oppløsning
Les også
Googles VR-briller får en helt spesiell egenskap
Les også
Få med deg ungdoms-OL i VR-format
Les også
Virtual Reality vil snart bli like vanlig som video
Les også
Kle på deg en kinosal med Samsungs Gear VR
Les også
Samsung Galaxy S6: Mobilen som sprenger rekorder
Les også
– Vi står foran en revolusjon som vil snu verden på hodet
annonse