Internett er en menneskerettighet, konstaterer FN
Kina og Russland er ikke enige.
Ulike former for sensur og regulering av folks tilgang til informasjon og tjenester på Internett er kanskje noe fremmed for oss, men er fremtredende i andre deler av verden. Som blant andre nettstedet The Hill melder har FN nå slått et slag for Internett-frihet.
FNs menneskerettighetsråd vedtok nemlig nylig en ny resolusjon som fordømmer land som begrenser eller forhindrer menneskers tilgang til Internett.
Les også: Søsternettstedet vårt Teknisk Ukeblad skrev om den opprinnelige rapporten i 2011 »
Ingen bindende resolusjon
Den nye resolusjonen inneholder en formulering om å «entydig» fordømme tiltak som bevisst tar sikte på å hindre eller forstyrre tilgang til, eller spredning av, informasjon på nettet. FN oppfordrer alle stater til å avstå fra slik virksomhet.
Det er verdt å merke seg at det ikke er snakk om en bindende resolusjon som kan håndheves ved lov, men er ment å legge press på stater og regjeringer. FN har vedtatt lignende resolusjoner tidligere når det gjelder informasjonstilgang generelt, men fokuserer altså nå spesifikt på Internett.
Russland og Kina sier nei
Kanskje ikke helt overraskende var ikke alle land like begeistret for den nye FN-resolusjonen.
Som The Verge merket seg stemte blant andre Russland, Kina, Saudi-Arabia, Sør-Afrika og India mot. Særlig de to førstnevnte landene har gjort seg bemerket med mange sensurtiltak i senere år, blant annet blokkering av Gmail og forbud mot Tor og VPN-tjenester.
Hvorvidt den nye resolusjonen vil ha noen stor praktisk betydning for holdningen til de mest Internett-fiendtlige landene gjenstår å se.
Russerne er også ivrige på hacking:
En russisk hacker skal ha fått tak i millioner av Twitter-passord nylig »