Til hovedinnhold

Sparer du egentlig penger på å kjøpe en TV uten tuner?

NRK-lisensen gjør regnestykket ganske komplisert.

Montasje: Shutterstock, Grundig, Tek.no
Ole Henrik Johansen

Denne uken startet Elkjøp å selge TV-er uten tuner. Det vil altså si at du nå kan kjøpe en flatskjerm som du ikke er nødt til å betale NRK-lisens for å eie.

TV-ene, som nå regnes som en monitor, kommer fra produsenten Grundig, og mangler altså komponenten for å ta inn tradisjonell TV over kabel, parabol eller det digitale bakkenettet.

Du skulle kanskje tro at et produkt som mangler en komponent vil koste mindre enn vanlig, men slik er det nødvendigvis ikke.

Tuneren utgjør ikke mye av totalsummen

Knut E. Rørnes i Samsung. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Vi tok kontakt med Elkjøp for å høre hvor mye TV-tuneren har å si for prisen på en TV. Det viser seg at den etter alt å dømme ikke koster så mye som du kanskje skulle tro.

«Prisen på selve tuneren er ikke betydelig nok til at prisen på TV-apparatet reduseres nevneverdig av at den fjernes», forklarer Elkjøp i en e-post til Tek.no.

Elektronikk-kjeden peker på at de er mer opptatt av kvaliteten på skjermen som nå skal selges uten tuner, fremfor å fokusere utelukkende på pris.

«Det er ikke noe mål at denne TV-en skulle bli billigst mulig, men at det skal være en fullgod TV med gode spesifikasjoner. For kunden blir den største besparelsen i de tilfellene hvor de ikke trenger å betale NRK-lisens», poengterer selskapet overfor Tek.

TV-lisensen vil koste deg 2765,15 kroner i 2015, mens de tuner-løse TV-ene fra Grundig selges for mellom 6000 og 9000 kroner.

Kan fort bli dyrere

Susanne Persson i LG.

Grundig er altså det første TV-merket du får kjøpt uten tuner-del over disk. Så hva med andre produsenter som også selges i Norge? Vi tok kontakt med Samsung og LG.

Samsung er en gigant på det norske markedet, men likevel er ikke tuner-løse TV-er noe som står på menyen fra sør-koreanerne med det første.

– Per dags dato har vi ingen planer om å lansere en TV uten tuner-del, men vi følger jo kontinuerlig med på endringer i markedet, forteller Knut E. Rørnes i Samsung til Tek.no.

Samsung er verdens største produsent av TV-er, og lager modeller for hele verden – inkludert nordiske modeller vi finner i norske butikker. Det å stoppe produksjonen for å endre på en av modellene som selges i Norge, vil ikke nødvendigvis gjøre de billigere.

– Siden vi produserer TV-er for mange land samtidig, så det blir ren spekulasjon hvorvidt det vil gjøre noe med prisen, forklarer Rørnes.

Holder døren på gløtt

Også LG bekrefter at de ikke har noen konkrete planer om å starte med salg av tuner-løse modeller.

– Per i dag har vi ikke at noen etterspørsel etter tuner-løse skjermer, så vi har ingen planer om en slik modell, forklarer Susanne Persson i LG Nordic.

Men selskapet stenger likevel ikke døren helt for at et slikt produkt kan se dagens lys. Dog er også LG usikre på hva en eventuell fjerning av en tuner vil få å si for prisen på TV-ene.

– Om vi ser at det finnes stor etterspørsel så finnes det absolutt en mulighet for å produsere slike TV-er. Hva det vil ha å si for prisen er det ikke mulig å si, det vil avgjøres av blant annet volumet og produksjonsprosesser, forklarer Persson.

Plombér heller TV-en selv

Grundig VLE8460 kan være et godt alternativ til VLE8500 om du ønsker en større TV. Foto: Grundig

Om vi ser nærmere på den 55 tommer store modellen uten tuner fra Grundig, koster den altså i skrivende stund rundt 9000 kroner. Modellen har betegnelsen 55VLE8500, noe som indikerer at den er en del av 8-serien fra produsenten.

Ser vi så på en annen TV i samme familie, for eksempel 65VLE8460, er dette en TV som er ti tommer større, og koster det samme. Nesten den eneste forskjellen mellom de to TV-ene er at den ene har TV-tuner, mens den andre ikke har det. Den tuner-løse TV-en er ti tommer mindre, men prisen er likevel den samme.

Velger du heller å kjøpe 65VLE8460 koster den deg altså det samme, men du må du regne med å betale ekstra for å få tuneren fjernet hos et verksted. Totalt kan du likevel ende opp med en ti tommer større TV som på papiret er nesten identisk til kun noen få hundrelapper mer.

Prisen for å fjerne tuneren varierer fra rundt 500 kroner til rett over tusenlappen.
Her kan du lese alt om hvordan du får frem for å slippe TV-lisensen »

annonse