Tek.no

Nyhet

AMDs nye Zen-arkitektur skal være 40 prosent raskere

Kan AMD endelig ta opp kampen igjen mot Intel på stasjonære PC-er? Her er nyhetene fra AMDs store lansering.

Fra webcast.
Kurt Lekanger
7 Mai 2015 15:07

I forbindelse med AMDs såkalte «analyst day» onsdag kveld norsk tid, gikk selskapet ut med et oppdatert fremtidskart («roadmap») for sine produktlanseringer, samtidig som de også annonserte en rekke nye produkter.

Her er noen av de viktigste nyhetene.

Ny Zen-CPU skal være 40 prosent raskere

En av de mest spennende nyhetene var annonseringen av AMDs neste generasjon x86-baserte prosessorkjerne, med kodenavn Zen.

Ifølge AMD skal Zen håndtere 40 prosent flere instruksjoner per klokkesyklus sammenlignet med forrige generasjon, samtidig som den vil være basert på såkalt FinFET-transistorer. Med FinFET menes transistorer der lederen går opp i selve gaten, som en slags «finne». Dermed vil gaten kunne stoppe strømmen fra tre kanter, noe som gir bedre kontroll på effektforbruket og potensielt høyere frekvenser. Det betyr også at den vil være bygget med 14 eller 16 nanometer produksjonsprosess.

Zen-kjernen skal være betydelig raskere enn «Excavator». Foto: AMD

AMD-sjef Lisa Su uttalte under annonseringen at de med Zen-kjernen nå igjen satser på prosessorer for de mest avanserte stasjonære PC-ene.

Zen skal skille seg mye fra AMDs tidligere CPU-design, blant annet med tanke på hvordan CPU-en håndterer flertrådskjøring (multi-threading). I stedet for såkalt Clustered Multi-Threading (CMT) som ble brukt i den gamle Bulldozer-arkitekturen brukes nå Simultaneous Multi-Threading (SMT), som er tilsvarende teknologi som Intels Hyper-Threading er basert på. En ny cacheløsning skal også bidra til høyere ytelse.

Foto: AMD

Sokkelen vil være AM4, en ny plattform som også gir DDR4-støtte. Det ventes at de første prosessorene basert på Zen-arkitekturen kommer på markedet i løpet av 2016.

Ny AMD 7000-serie med APU-er

AMD annonserte også en ny generasjon APU-er for bærbare PC-er, kalt AMD 7000-serien. Brikkene hadde tidligere kodenavnet Carrizo-L, og er en del av AMDs nye Carrizo-arkitektur hvor AMD fokuserer på bedre energieffektivitet og mer datakraft. Carrizo bruker den nye Excavator-kjernen til AMD og blir den første helintegrerte brikken som støtter AMDs HSA-løsning (Heterogeneous Systems Architecture). Den nye kjernen skal klare å ta unna flere instruksjoner per klokkesyklus med 40 prosent mindre effektforbruk kontra dagens Kaveri-brikke.

Ifølge en pressemelding fra AMD vil AMD 7000-serien kombinere en strømgjerrig CPU (prosessor) med en avansert GPU (grafikkprosessor), en AMD Secure Processor og I/O-funksjonalitet på én og samme brikke. Secure Processor er en ARM-prosessor bygget inn i selve APU-en, som gjør det mulig for APU-en å støtte ARM TrustZone, en sikkerhetsløsning i maskinvare utviklet for nettopp ARM-arkitekturen.

AMD 7000-serien støtter DirectX 12 og er allerede tilgjengelig i Kina, og kommer snart også til andre land.

Her er de nye APU-ene:

Loading

Nye grafikkløsninger for bærbare

Også AMDs grafikkløsninger for bærbare PC-er har fått et nytt medlem. AMD Radeon M300 er en serie GPU-er basert på AMDs Graphics Core Next (GCN)-arkitektur som støtter DirectX 12.

Ifølge Anandtech ser imidlertid brikkene ut til å være basert på den gamle GCN 1.0- arkitekturen som kom i 2011, og ikke de nyeste utgavene av GCN.

Blant annet Alienware, Dell, HP, Lenovo og Toshiba er allerede klare med nye bærbare PC-er basert på de nye M300-brikkene.

AMD lanserte også en Radeon 300-serie med GPU-er for stasjonære PC-er. Dette er brikker rettet mot PC-produsenter, og kommer dermed ikke i løssalg. Radeon HD R9 380 OEM er den kraftigste brikken, og er basert på GCN 1.2-arkitekturen.

ARM-brikker

I tillegg til å fortelle om x86-planene, gikk AMD også ut med mer informasjon om selskapets planer for ARM-baserte CPU-er, hovedsakelig beregnet på servere. Den kommende AMD K12-CPU-en vil den første ARMv8-A-kompatible prosessor som er er laget av AMD selv. Det er snakk om en 64-bit ARM-prosessor.

Foto: AMD

AMD utvikler K12 side om side med x86-baserte Zen, men AMD har ikke gått ut med særlig mye informasjon om CPU-en, annet enn at den ikke vil komme før i 2017.

Neste generasjon Radeon får raskere minne

AMD fortalte også om neste generasjon Radeon-grafikkprosessorer, som kommer senere i år.

De nye Radeon-brikkene får HBM-minne. Foto: AMD

De nye Radeon-brikkene vil bli de første som tar i bruk High-Bandwidth-Memory (HBM), en ny og raskere minnetype som skal ha tre ganger høyere ytelse per watt sammenlignet med dagens GDDR5-minne. Energiforbruket skal også være halvert i forhold til GDDR5.

AMD vil stable tre HBM-brikker oppå hverandre, noe som gjør det mulig å pakke mer minne på et mindre areal.

Neste år vil AMD ta i bruk FinFET-transistorer også i sine GPU-er for å gjøre dem mer strømgjerrige.

17 maskinvareprodusenter er klare med nye Intel-servere:
Intel har lansert ny 18-kjerners Xeon-prosessor »

(Kilder: AMD, Anandtech, ExtremeTech)

Les også
Her er Zen: AMD lover full krig mot Intel
Les også
AMD lanserer nye grafikkbrikker i april
Les også
Før var ordet «stock-kjøler» det verste du fant, men ikke nå lenger
Les også
Nå er det duket for minnekrig i grafikkmarkedet
Les også
Intels Cannonlake kan få åtte kjerner
Les også
Tid for årets datasirkus
Les også
Russerne har lansert ny MIPS-basert prosessor
Les også
Intel har lansert ny 18-kjerners Xeon-prosessor
Les også
Moores lov er 50 år
Les også
ARM tar nytt grep for å koble alt på Internett
Les også
– Nvidia snart klar med ny toppmodell
Les også
Nå har AMD lansert FreeSync: – Vår løsning er bedre enn Nvidias
Les også
AMD skal finne løsningen på VR-problemene
Les også
TEK-testbenken VS MSI Gaming Dock: Så stor er forskjellen mellom ekstern og intern grafikkløsning
annonse

Les også

Loading
annonse

Dagens beste tilbud

I samarbeid med vår kommersielle partner Prisjakt.no
Loading