Til hovedinnhold
NyhetNikon D810

Dette får du av Nikons nye arbeidsjern

Setter ISO-rekorder i andre enden av skalaen.

Kjersti Stuestøl

En hemmelighet forblir sjelden en hemmelighet i disse Internett-dager, og ryktene har svirret lenge rundt en oppfølger til Nikons arbeidsjern, fullformatskameraet D800/D800E.

Også denne gangen var det hold i ryktene og i dag offentliggjør Nikon det nye vidunderet, Nikon D810.

Presser ISO-skalaen

D810 har gummiert grep hele veien.Foto: Nikon

Da forgjengeren Nikon D800 ble sluppet, kunne den skilte med en bildebrikke som hadde tre ganger så mange megapiksler som forgjenger D700. Nikon D810 holder seg derimot på samme nivå som den to år gamle D800, nemlig 36,3 megapiksler. Noe som for så vidt bør holde til det aller meste.

Les også: Test av Nikon D800 - Et drømmekamera

Selv om antall piksler er det samme, er det en helt ny bildebrikke Nikon har puttet inn i D810. Denne gangen hevder produsenten å ha klart å øke antall fotoner brikka klarer å registrere, altså mengden lys. Nøyaktig hvordan de har fått til dette kunne produktspesialist hos Nikon, Jon Aasen ikke svare på på stående fot, men han har lovet å komme tilbake til oss med et utstyrsnerdtilfredsstillende svar.

Foto: Kjersti Stuestøl

Resultatet er en brikke som har ISO64 som laveste kalibrerte standardverdi. Høyeste er verdi er ISO12800, men ISO-skalaen er utvidbar ned til 32 og opp til 204 800.

Batterikapasiteten oppgis til 1200 etter CIPA-standard, mens Nikons egne tall tilsier rundt 3800 bilder.

Differansen kan forklares ut fra ulik fremgangsmåte for å teste batterikapasitet; CIPA knipser batteriet tomt ved å bruke blits for annethvert bilde, mens Nikon selv hevder å ha brukt mindre blits, mer serieopptak og i tillegg å ha skrudd av automatisk bildevisning på skjermen.

Det er ingen av fremgangsmåtene som er rett eller gal, men det er greit å ha i bakhodet at selv om CIPA-tallene ikke nødvendigvis tilsvarer realistisk bruk av kameraet, er tallene sammenlignbare med andre modeller nettopp på grunn av den standariserte fremgangsmåten.

Ny hjerne

D810 med påmontert vertikalgrep.Foto: Nikon

En helt ny bildeprosessor – en versjon av Expeed 4 – har kameraet også fått, samt en ny speilmekanisme og ny fremre lukkergardin. Sistnevnte skal ifølge Nikon selv gjøre at alle vibrasjoner fra selve kameraet er eliminert når man fotograferer i live-modus.

Maksimal bildeopptaksfrekvens er 5 bilder i sekundet ved fullformatsfotografering, og 7 bilder i sekundet i APS-C-format. Sistnevnte vel å merke hvis man benytter seg av vertikalgrep og batteriet som også brukes til toppmodellen D4S.

I likhet med flaggskipet Nikon D4S får også D810 mulighet for gruppebaserte autofokuspunkter. Det vil si at du kan velge en gruppe på 5 av de totalt 51 fokuspunktene, noe som kan være greit hvis man vil sikre at kameraet fokuserer på motivet fremfor bakgrunnen.

Skarpere

Forgjenger Nikon D800 ble sluppet i to versjoner, én med såkalt lavpassfilter og én uten, D800E. Nikon D810 på sin side kommer bare i én versjon, uten lavpassfilter.

Kort fortalt gjør fjerner et lavpassfilter en forstyrrende optisk effekt som kan oppstå når man fotograferer motiver med svært detaljert tekstur, slik som for eksempel en murvegg. Dessverre går dette på bekostning av det generelle detaljnivået og skarpheten.

Nå hevder Nikon at den høye oppløsningen på bildebrikken kombinert med at bildeprosessoren har blitt så effektiv til å prosessere vekk denne optiske effekten at de rett og slett ikke trenger lavpassfilteret lenger.

I og med at vi ikke fikk ta noen bilder med det nye vidunderet, har vi ikke grunnlag for å vurdere om dette stemmer, men det skal selvsagt bli interessant å utfordre kameraet når vi får det inn til test.

Låner fra bildebehandling

For fotografer som liker å gjøre kjappe JPG-innstillinger ved fotografering, har Nikon et ess i ermet. Nikon D810 har nemlig fått en overhalt innstillingsmeny, hvor du nå blant annet finner innstillingen «Clarity», en innstilling mange vil dra kjenselen på fra Adobe Lightroom eller Adobe Camera Raw.

Tidligere fungerte disse innstillingene kun i hele trinn, men etter overhalingen kan du nå bruke kvarttrinn. Menybildet viser nå også, i motsetning til tidligere, den faktiske innstillingen uten at du må gå inn på hvert punkt.

Den gamle og den nye innstillingsmenyen. Merk kvarttrinnene.Foto: Kjersti Stuestøl

En egen minimodus for råfilene har Nikon også sneket inn, RAW S. Her tar kameraet biler i råfiler tilsvarende 9 megapiksler, og tanken er at fotojournalister og andre som har behov for justeringsmulighetene råfiler gir, men ikke den høye oppløsningen kan få mindre filer de bare kan slenge over til nærmeste desk.

Delt skjerm

En funksjon vi så vidt fikk teste under presentasjonen, er det Nikon har kalt «Split screen display zoom».

Her vises et utsnitt fra de to ytterkantene i bildet.Foto: Kjersti Stuestøl

Den innebærer at skjermen – slik det høres ut til – deles i to ruter, hvor du kan zoome inn på to ulike punkter i bildet for å sjekke om alt er som det skal være. Funksjonen er spesielt tiltenkt arkitektur- og landskapsfotografi.

En annen funksjon som kan komme særlig konsertfotografer til gode, er det Nikon har kalt «highlight weighted metering». Denne innebærer at kameraet eksponerer ut fra det lyseste området i motivet og er beregnet på bruk ved fotografering av konserter og teaterforestillinger.

For videofilming

Et par knapper har byttet plass, men ellers ser dette veldig kjent ut.Foto: Kjersti Stuestøl

D810 kan, i likhet med forgjengeren gjøre filmopptak i FullHD, 1920 x 1080p, med en bildefrekvens på opp til 60/50 bilder i sekundet. Du kan filme med ISO64 og oppover, samt la kamera velge ISO mens du står for eksponering.

Filmen mates ut til minnekortet eller rett ut via HDMI-kabel.

Kanskje spesielt rettet mot videofolket har D810 også fått en innstilling Nikon har kalt «flat», hvor bildene eller opptakene som mates ut holdes nøytrale i både høylys og skygger, slik at man har mest mulig informasjon å gå på ved etterjusteringer.

En høylysvarsel på skjermen har kameraet også fått, som slår inn i form av sebrastriper litt før eksponeringen beveger seg helt ut i utbrent.

Pris og tilgjengelighet

Veiledende pris for Nikon D810 er 28 800 kroner og kameraet skal være i handelen 17. juli.Sett opp et pris og lagervarsel her, så får du beskjed når kameraet er i butikk »

Ute etter nytt fotostæsj? Slik gjør du det beste kjøpet »

annonse