Nyhet

Ikke barnearbeid ved Samsung-fabrikker

Men kritikkverdige forhold hos flere av selskapets 105 underleverandører.

Den kinesiske organisasjonen China Labor Watch kunne i august avsløre at en av Samsung underleverandører, HEG Electronics, hadde ansatte som var under 16 år gamle. Aldersgrensen for å arbeide i Kina er 16 år.

Samsung sa den gang at de hadde nulltoleranse for barnearbeid, og at de derfor ville gjennomføre en full gjennomgang for å forsikre seg om at det ikke forekom brudd på Kinas arbeidslovgivning. Resultatet av denne undersøkelsen er nå klare, skriver Cnet.com.

Samsung har undersøkt forholdene hos 105 leverandører som er involvert i produksjonen av Samsung-produkter i Kina. Ifølge Samsung ble det ikke funnet tegn på barnearbeid noe sted, men arbeidsforholdene ved flere fabrikker var kritikkverdige.

I tillegg til at det ble brukt mer overtid enn tillatt ved noen av fabrikkene benyttet noen også bøter for forsentkomming eller fravær, skriver Samsung i en uttalselse.

Skjerper rutinene

I tillegg til å påpeke for høy overtidsbruk, sier Samsung at alle underleverandører nå må benytte en ny ansettelsesprosess hvor barnearbeid ikke er tillatt. Samsung krever også at leverandørene benytter elektronisk utstyr for å avsløre falsk legitimasjon. Ved slutten av året skal også leverandørene få orden på arbeidskontraktene og slutte med bøter for fravær eller forsentkomming – samt at det må opprettes et telefonnummer hvor ansatte kan melde fra anonymt om brudd på reglementet.

China Labor Watch har tidligere kritisert arbeidsforholdene andre steder i Kina, blant annet hos Foxconn, som produserer for blant andre Apple og Microsoft. Foxconn har i ettertid måttet erkjenne at de har hatt mindreårige i arbeid ved fabrikken. Tidligere i år leide Apple inn eksperter for å inspisere Foxconn-fabrikkene, i tillegg til at Foxconn selv har gjort egne undersøkelser.

Les også: Foxconn gjenåpner etter opptøyer

(Kilde: Cnet.com)

Les også
Samsung jakter billigere arbeidskraft
Les også
Mindreårige jobbet hos Foxconn
Les også
Foxconn gjenåpner etter opptøyer
Les også
Nå skal Apple-fabrikkene sjekkes
annonse